Primăria Titu a găzduit conferinţa de promovare a proiectului „Plan de Dezvoltare pentru Incluziunea Romilor la nivelul GAL Titu”

La Titu a avut loc conferinţa de promovare a proiectului „Plan de Dezvoltare pentru Incluziunea Romilor la nivelul GAL Titu”, la dezbatere fiind prezenţi reprezentanţii celor 11 unităţi administrativ – teritoriale din componenţa Asociaţiei Grupul de Acţiune Locală dar şi reprezentanţi ai etniei rome, direct interesaţi de bunul mers al acestei aplicaţii. Proiectul a fost prezentat de Cătălin Anghel, managerul GAL-ului şi secretarul Ion Nicolae.
Aceştia au amintit că GAL Titu a introdus pentru prima dată în Strategia de Dezvoltare Locală (SDL) pentru perioada 2016-2020, o măsură distinctă pentru integrarea populaţiei minorităţii rome la nivelul teritoriului în cursul anului 2016.
De aici şi proiectul care a constituit subiectul dezbaterii, având ca obiectiv specific creşterea implicării mediului public şi asociativ prin acţiuni de incluziune socială a populaţiei de etnie romă de la nivelul teritoriului, prin acţiuni de informare, mediere şi planificare.
Valoarea alocată a fost de 5000 euro, potenţialii beneficiari fiind instituţiile publice, cât şi private mai ales din rândul 6NG-urilor care reprezintă interesele minorităţii rome. Ca obiectiv general a fost stabilită elaborarea unui plan de dezvoltare pentru incluziunea romilor la nivelul teritoriului Asociaţiei Grupul de Acţiune Locală TITU şi promovarea acestuia în rândul populaţiei.
Perioada de implementare a fost de 10 luni de la data semnării contractului de finanţare iar în urma prezentării şi a discuţiilor a reieşit că au fost obţinute rezultatele propuse, anume elaborarea Planului de dezvoltarea locală pentru incluziunea romilor din teritoriul GAL Titu şi promovarea acestuia.
Toţi participanţii la discuţii au fost de acord că acest prim proiect reprezintă un început, că este mare nevoie de proiecte mai ample pentru incluziune socială, mai ales că un procent important din populaţia teritoriului GAL TITU, respectiv 9,6%, este reprezentat de minoritatea etnică romă.
Am remarcat şi disponibilitatea membrilor GAL-lui de a rezolva problemele minorităţii rome, interesul pentru accesarea şi absorbţia de fonduri nerambursabile care au ca destinaţie dezvoltarea comunităţilor şi integrarea socială şi profesională a romilor. Pentru asta este nevoie de proiecte concrete, distincte, vizând incluziunea romilor în societate şi reducerii discrepanţelor de nivel de trai între etnii în strategiile de dezvoltare locală ale UAT-urilor , de eliminarea comportamentului şi atitudii discriminatorii faţă de persoanele aparţinând etniei rome în instituţiile publice locale (administraţie, şcoli, cabinete medicale) şi de o reprezentare mai bună a minorităţii la nivelul instituţiilor publice cu putere de decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ÎNCEPÂND CU 1 OCTOMBRIE, PEŞTERA IALOMIŢEI POATE FI VIZITATĂ DUPĂ PROGRAMUL DE IARNĂ

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte anunţă trecerea la programul de iarnă pentru obiectivul turistic „Peştera Ialomiţei”. Din 1 octombrie se modifică programul de vizitare, Peştera Ialomiţei urmând să fie deschisă între orele 9:00 – 17:00, zilele de vizitare rămânând aceleaşi, de luni până duminică. Ultimul bilet de intrare va […]