La Universitatea București, Facultatea de Drept, a avut loc lansarea cărții „După 30 de ani. Justiția constituțională în România”, volum coordonat de Bogdan Dima și Vlad Perju.
La eveniment au participat alături de autori, președintele Curții Constituționale, președintele Senatului României, judecători constituționali, cadre didactice universitare, practicieni ai dreptului, studenți.
„Ideea de a scrie aceasta carte s-a născut în contextul împlinirii a 30 de ani de activitate a Curții Constituționale din România, o autoritate publică…paradoxală pentru publicul larg. Pe de o parte, este, o instituție des menționată în dezbaterile politice postdecembriste, de cele mai multe ori vehement critic, prin raportare la unele decizii ale sale cu ramificații instituționale și politice”- au afirmat autorii lucrării.
Această lucrare, destinată publicului larg, interesat de treburile Cetății, are un conținut forjat pe rolul și, mai ales, pe atribuțiile Curții.
Fără a avea totuși un limbaj facil, lucrarea este un punct de analiză și reflecție, de cele mai multe ori critic, asupra activității Curții Constituționale a României în ultimii 30 de ani.
Doar câteva pasaje din această carte care merită citită:
„Într-un stat de drept, Constituția nu este o scriptură ezoterică a cărei tâlcuire este rezervată unui grup restrâns de inițiați în robă, ci un text de importanță fundamentală pentru societate, tocmai prin prezența sa permanentă în conștiința tuturor cetățenilor” (prof.Marius BĂLAN).
„Dacă ne imaginăm statul ca pe un vehicul, Curtea este cea care decide combustibilul folosit” (prof.Vlad CONSTANTIN).
„Pluralismul ideilor este tot atât de necesar într-o democrație precum este firească varietatea argumentelor juridice într-o instanță judecătorească. Raționamentele constituționale au devenit astăzi parte integrantă a discursului politic, astfel încât publicul larg nu mai este interesat să afle doar dispozitivul unei decizii adoptate de o jurisdicție constituțională, ci se concentrează cu predilecție asupra raționamentului acesteia” (prof. Elena-SiminaTĂNĂSESCU).