Ziua Constituției- 8 decembrie, în acest an se împlinesc 31 de ani de la adoptarea și intrarea sa în vigoare.
Constituţia din 1991 a fost prima de după Revoluţia din decembrie 1989. Constituţia din 1991, în forma iniţială, a fost adoptată în şedinţa Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991, conform www.cdep.ro. A intrat în vigoare în urma aprobării ei prin Referendumul naţional de la 8 decembrie 1991, cu o majoritate semnificativă: din numărul de 10.948.468 de participanţi, 77,3% au răspuns afirmativ, 20,49% negativ, voturile nule reprezentând 2,3%.
După cum știm, conf.univ.dr Claudia Gilia este un specialist în Drept Constituțional:
”O Constituție este mai mult decât o lege obișnuită, o carte tehnică de guvernare, un catalog de drepturi în sine, este o cartă a etosului unui popor, care cuprinde, în același timp, și aspirațiile și cuceririle universale ale omului, indiferent de apartenența politică la un anumit stat. Putem afirma că o constituție este cu atât mai competitivă cu cât integrează mai mult valorile universale în tradiția națională, realizând o sinteză național-universală, expresie a umanității în care trăim.” (prof. univ. dr. Marian Enache, președintele Curții Constituționale)
Se împlinesc astăzi 31 de ani de la adoptarea Constituției României.
Este un moment cu ample semnificații pentru viața constituțională a statului român. Instituirea sa a reprezentat ”un moment privilegiat în viața poporului”, cum se exprima profesorul Jean Gicquel.
Constituția noastră a fost elaborată în 1991, după evenimentele din 1989 și a redat spiritul unei epoci pline de frământări constituționale. Așezarea constituțională a noilor instituții ale statului, statuarea unui anumit tip de regim politic, inserarea valorilor democratice, precum și a setului de drepturi și libertăți fundamentale s-a realizat în spiritul democratic occidental, dar a redat și voința suverană a poporului român.
Ea reprezintă scriitura raporturilor între popor și el însuși, imaginea pe care și-o proiectează pentru el însuși despre propria sa concepție despre societatea politică și despre libertatea sa și, finalmente, emblema accederii sale la libertatea majoră: ”aceea de a decide împreună asupra unității de destin”, cum afirma Vlad Constantinescu.
Este datoria fiecăruia dintre noi să promovăm mai mult spiritul și cultura constituționalismului în viața politică și socială prin formarea unei conștiințe juridice solide pentru respectarea și apărarea valorilor înscrise în Legea noastră fundamentală.” a transmis prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia