Precizări privind calculul şi situaţiile în care poate fi obţinută pensia de urmaş

Casa de Pensii oferă o serie de informaţii utile legate de pensia de urmaş. Răspunzând unora dintre cele mai frecvente întrebări pe această temă, Casa de Pensii explică în ce condiţii se poate obţine pensia de urmaş, când poate fi solicitată şi cum pot beneficia copiii unei persoane decedate de o astfel de pensie. Astfel, unul dintre primele lucruri care trebuie ştiute despre pensia de urmaş este acela că ea se cuvine copiilor şi sotului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. Cuantumul pensiei se stabileşte, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel: pentru un singur urmaş – 50%; pentru doi urmaşi – 75%; pentru 3 sau mai mulţi urmaşi – 100%. Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie. Copiii pot beneficia de pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani sau până la vârsta de 26 de ani dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora.
În cazul persoanelor invalide, copilul beneficiază de pensie de urmaş pe toata durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit până la împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 de ani. În cazul copiilor orfani de ambii părinţi pensia de urmaş rezultă din însumarea drepturilor de urmaş, calculate după fiecare părinte. Aspect foarte important, începând cu 1 ianuarie 2011, copiii, beneficiari ai unei pensii de urmas, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, indiferent de nivelul acestora (art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice). Cererea formulată de soţul supravieţuitor pentru acordarea pensiei de urmaş nu poate fi făcută oricând, fiind stabilite condiţiile în care se poate formula această cerere. Astfel, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş în următoarele situaţii: a) la împlinirea vârstei standard de pensionare, pe tot timpul vieţii, dacă durata căsătoriei a fost de 15 ani sau de cel puţin 10 ani; b) indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an; c) indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut; d) indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut; e) soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut – până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Aninoasa a luat primul punct din 2018, dar nu asta e ştirea CRISTI BĂLAŞA S-A ÎNTORS PE TEREN FC Aninoasa - Voinţa Turnu Măgurele 1-1 (0-0)

Stadion: „Comunal-Aninoasa”. Spectatori:150. Marcatori: Maican (75)/ Mierlici (61). Aninoasa: Tătar – Grigorescu, Marina, Pahonţu, Pahonţu – Diţă (85 Năstase), Lică, Dinu (56 Neaga), Nedelea (90+3 Bălaşa) -Leotescu, Codroiu (73 Maican). Antrenor: Cristi Bălaşa. Turnu Măgurele: Isvoranu -Pantelimon, Prodan, Sălcianu, Mitrea – Scumpu (46 Mierlici) -Roman (67 Jallow), Pinner (46 Cruceru), […]