Precizări de la ASF: Obligația de a încheia un contract RCA pentru vehiculul nou dobândit îi revine noului proprietar

Date:

Pe o piață cu o dinamică deosebită, aceea a comerțului du autoturisme second hand, atât cumpărătorii cât și vânzătorii, mai puțin samsarii care au făcut din asta o afacere destul de bănoasă, trebuie să fie la curent cu reglementări mai puțin cunoscute.

Astfel, în legătură cu valabilitatea poliței  RCA încheiată de vânzător anterior înstrăinării autoturismului, dacă  îi revine cumpărătorului până la expirare, experții ASF au răspuns că   „obligativitatea încheierii contractului RCA revine persoanelor fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, care au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale.

 Contractul RCA încetează la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, însoţită de documente justificative; la data la care vehiculul este radiat din circulaţie sau la împlinirea termenului stabilit în contractul RCA.

În cazul vânzătorului, atunci când, în calitate de  asigurat, a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptăţit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA, dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării. În cazul în care asigurătorul RCA este ulterior obligat la plata unor despăgubiri pentru evenimente acoperite prin contractul RCA, asigurătorul RCA este îndreptăţit să recupereze de la asigurat prima de asigurare restituită acestuia, la cerere.

În concluzie, obligația de a încheia un contract RCA pentru vehiculul nou dobândit îi revine noului proprietar de la momentul dobândirii bunului.

Totuși, în situația în care fostul proprietar nu optează pentru restituirea diferenței de primă potrivit art. 8 alin. (2) din Legea nr. 132/2017, iar noul proprietar continuă să circule cu contractul RCA al fostului proprietar, este de menționat faptul că în eventualitatea producerii unor accidente, eventualele despăgubiri acordate vor fi în baza contractului RCA al fostului proprietar fiind astfel afectat sistemul bonus-malus al acestuia.

Prin urmare, conform răspunsului ASF, dacă proprietarul nu optează pentru restituirea diferenței de asigurare în momentul în care-și vinde mașina, noul proprietar poate continua să circule cu asigurarea vechiului proprietar dar dacă produce accidente este afectat primul proprietar al mașinii.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Unitate și Devotament: Penitenciarul Mioveni și Directorul Ghebaru Onorează Ziua Națională și Moștenirea Eroică

Subcomisarul de poliție penitenciară Patric Daniel Ghebaru și Penitenciarul...

Cum alegi cel mai bun geam termopan

Alegerea tipului potrivit de sticla pentru ferestrele termopan este...

Afla care este capitalul social minim pentru infiintarea unui SRL

Capitalul social este una dintre componentele esențiale ale unei...