Plecatul de acasă nu e o soluție!

Date:

A fost  lansată campania națională de prevenire a dispariției voluntare în rândul minorilor „Plecatul de acasă nu e o soluție”, organizată de 

Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România,

Obiectivul principal al proiectului îl constituie creșterea nivelului de conștientizare cu privire la fenomenul dispariției voluntare a minorilor și la efectele negative ale acestei forme de dispariție.

În același timp, se pune accent și pe creșterea nivelului de informare al părinţilor și reprezentanților legali asupra necesităţii implicării în prevenirea și combaterea dispariției voluntare în rândul minorilor, oferindu-le acces la resursele de prevenire dezvoltate în cadrul proiectului, respectiv încurajarea raportării acestor cazuri și solicitării serviciilor de consiliere psihologică, în orice etapă a situațiilor de acest tip.

 În perioada 1 ianuarie – 19 mai a.c., au fost căutați 3.277 de minori și depistați 3.318, unele cazuri fiind sesizate anterior și soluționate în perioada de referință.

Numărul disparițiilor de copii nu reprezintă numărul acestora, deoarece fiecare sesizare, privind același copil, este înregistrată ca o nouă dispariție.

Astfel, la data de 19 mai 2023, se aflau în evidenţă 394 de minori dispăruţi, faţă de care Poliţia Română desfăşoară activităţi specifice pentru depistarea lor. Din totalul acestora, 238 de copii nu sunt la prima dispariţie, unii dintre aceştia având multiple plecări voluntare, iar 141 au plecat dintr-un centru de plasament.

Totodată, printre cauzele care au dus la înregistrarea acestor dispariţii sunt nesupravegherea de către părinţi, aparţinătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinţii.

De asemenea, tot printre cauzele  care au dus la înregistrarea de dispariții sunt și starea materială precară, care determină neglijarea funcţiei de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii, abandonul şcolar sau acumularea de absenţe, rezultate negative la şcoală, creşterea influenţei anturajului negativ, precum și spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul.

Concluzii similare se desprind și din analiza realizată de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, precum și din creșterea numărului de situații în care copiii și-au exprimat intenția de a părăsi domiciliul, așa cum au fost constatate de Asociația Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite de către specialiștii organizației la linia europeană de asistență pentru copii 116111 – Telefonul Copilului.

„Prevenirea victimizării minorilor constituie o prioritate naţională a Poliţiei Române. Disparițiile de minori sunt tratate cu celeritate, având în vedere că plecarea unui copil din mediul familial sau din centrele de protecție generează o emoție puternică în rândul comunității, de mare impact, atenția fiind concentrată în jurul ipostazelor victimale în care se poate regăsi acesta”, a declarat chestor de poliție Virgil Spiridon, adjunct al inspectorului general al Poliției Române. 

Iniţiativa este finanţată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România şi se va desfăşura până la data de 30 iunie 2024.

„Protejarea persoanelor vulnerabile din comunitățile noastre este o misiune complexă, care presupune strategii integrate și eforturi comune bazate pe curaj, altruism și hotărâre. Ne aflăm împreună aici în această dimineață pentru a arăta, încă o dată, angajamentul nostru de a consolida parteneriatul pe termen lung dintre Ambasada SUA și Inspectoratul General al Poliției Române. Ne confruntăm în prezent cu amenințări care nu cunosc frontiere și, deși activitatea noastră se concentrează cel mai mult pe cele legate de combaterea criminalității informatice, a traficului de droguri, a traficului de persoane, a spălării de bani, a fraudelor cu documente, preocuparea noastră dominantă este de a promova mereu siguranța și protecția cetățenilor. Puterea unei comunități este pe măsura celor mai vulnerabili membri ai săi și este de datoria noastră ca părinți, tutori sau oameni ai legii să fim mereu dedicați copiilor noștri și să sprijinim inițiative educaționale și investigative pentru binele lor.” – a precizat domnul Christopher Gruber, Atașat de securitate în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

În cadrul proiectului, specialiști ai Poliției Române, împreună cu reprezentanții Asociației Telefonul Copilului, vor organiza sesiuni dedicate copiilor, în care aceștia vor învăţa despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Este important ca în mediul familial sau în mediul centrelor de protecție să se discute despre pericolele la care se pot expune minorii în situația în care aceștia consideră că singura rezolvare a unei probleme este plecatul voluntar de acasă.

Din cadrul sesiunilor nu vor lipsi activitățile la care specialiști ai Poliției Române vor furniza informații necesare pentru cazurile în care cei ce ajung în situații limită, în ipostaze victimale, să știe ce trebuie să facă pentru a primi imediat sprijinul autorităților și să cunoască procedurile punctuale ce trebuie urmate în funcție de situații.

Vor afla că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului.

În același timp vor avea la dispoziție și platforma online a organizației https://www.116111.ro/, iar pentru comunicarea electronică pot accesa mail-ul  vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro

„Începând din perioada pandemiei COVID-19, intenția de a pleca în mod voluntar de acasă, precum și decizia de a pleca de la domiciliu au cunoscut o creștere semnificativă în rândul copiilor, care au solicitat serviciile de consiliere oferite de psihologii Asociației Telefonul Copilului, la 116111. Conform datelor organizației noastre, în peste 31,25% dintre sesiunile de consiliere psihologică oferite, copiii au văzut fuga de acasă drept o soluție pentru rezolvarea problemelor lor, în principal pe fondul dificultăților în relația copil-părinte (41,3%), al abuzurilor în familie (35,7%), al problemelor sentimentale (15,2%), cel mai mare procent înregistrându-se în rândul fetelor (83,5%).

Proiectul lansat reprezintă un demers esențial, în care încurajăm copiii să ceară ajutor în situațiile în care se simt singuri și neînțeleși, înainte de a lua o decizie cu urmări ireversibile. Împreună cu Poliția Română continuăm astfel parteneriatul tradițional, dedicat protecției copiilor oriunde s-ar afla. Mulțumim Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru susținerea și încurajarea acestei inițiative,” a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv al Asociației Telefonul Copilului.

Materialele informative pentru copii includ conținut elaborat de psihologii Asociației Telefonul Copilului împreună cu specialiști din cadrul Poliției Române, pe înţelesul lor, sub sloganul „Plecatul de acasă nu e o soluție. Când pleci de acasă, închizi o ușă, dar nu ți se deschid altele”.

Copiilor le este dedicată și o pagină web, care prezintă informații despre ceea ce înseamnă dispariția voluntară, situațiile de risc la care sunt expuși, sfaturi de prevenire, soluții și exemple de cazuri reale consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/plecatdeacasa.

Pentru copii, proiectul include și un spot radio, al cărui mesaj reprezintă, de asemenea, un apel la prevenire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Un bărbat a fost arestat pentru 30 de zile, după ce și-a înjunghiat fosta soție 

Polițiștii din cadrul Secției nr. 8 Poliție Rurală Valea...

Dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului 

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Târgoviște au oprit pentru...

Pericol de înec în lacurile de acumulare și cursurile de apă

Vă reamintim că scăldatul în lacurile de acumulare și...