În ultimele două săptămâni, la nivelul celor 11 Administrații Bazinale de Apă, au avut loc ședințele Comitetelor de Bazin. În cadrul acestor evenimente s-au avizat:
Planul de Management al Riscului la Inundaţii – Ciclul II- Sinteza Naţională. Acest document este alcătuit din planurile de management al riscului la inundaţii aferente celor 11 bazine hidrografice și pentru fluviul Dunărea.
Planul de Management al Riscului la Inundaţii aferent Administraţiei Bazinale de Apă,
Planul Național de Management al Riscului de inundații pe️ fluviul Dunărea.
Reactualizarea Planurilor de Management al Riscului la Inundații se realizează de specialiști, o dată la 6 ani, fiind o obligație a României în procesul de implementare a Directivei europene privind reducerea riscului la inundații.
Planurile de Management al Riscului la Inundații reprezintă una dintre componentele de gestionare cantitativă a resurselor de apă și conțin toate aspectele legate de managementul riscului la inundații (prevenire, protecție, pregătire, refacere și evaluare a riscurilor).
De asemenea, se iau în considerare caracteristicile bazinului sau sub-bazinului hidrografic, inclusiv prognoza inundațiilor şi sistemele de avertizare timpurie.
Comitetul de Bazin înlesnește, totodată, colaborarea eficientă a autorităților bazinale de gospodărire a apelor cu instituțiile administrației publice locale, cu utilizatorii din bazinul respectiv, cu beneficiarii serviciilor publice de gospodărire a apelor, dar și cu organizațiile non-guvernamentale locale.
Toate acestea se realizează în cadrul proiectului RO-FLOODS, dezvoltat de Ministerul Mediului – România și Apele Române cu sprijinul World
Romania.