Un studiu de specialitate al cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor, arată că județele codașe la PIB-ul pe cap de locuitor – Vaslui, Botoșani, Giurgiu – ajung la abia 44-48% din media națională, pe când județele din top (Brașov, Timiș, Cluj) ating valori de 116-145%. Capitala ajunge chiar la 280% iar Județul Ilfov este de asemenea peste medie.
Aspect foarte important din punct de vedere social, performanța economică influențează și salariile medii la nivelul județelor țării și, cu câteva excepții, județele care pot produce o valoare economică mai ridicată pe cap de locuitor ajung și la un nivel mai ridicat al salariilor medii nete.
Din punct de vedere al PIB/cap de locuitor, județul Dâmbovița ajunge abia la 69% din media națională, în timp ce județele vecine, Prahova, Ilfov și Arges stau mult mai bine în clasament.
În privința veniturilor, doar Bucureștiul și județele Cluj, Timiș, Ilfov și Iași trec de media țării. Cele mai mici procente ale salariilor medii nete față de media națională sunt in Botoșani și Vaslui, Dâmbovița înregistra 82% și din nou județele vecine se plasau mai bine în clasament și la acest capitol.