PESTE 53.000 DE EXTRASE DE CARTE FUNCIARĂ ELIBERATE ONLINE ÎN LUNA OCTOMBRIE

0 0

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a eliberat online, în luna octombrie 2018, peste 53.000 de extrase de carte funciară. Numărul documentelor eliberate online luna trecută este de două ori şi jumătate mai mare faţă de luna octombrie a anului trecut, când utilizatorii platformei epay.ancpi.ro au solicitat aproximativ 21.000 de extrase. Documentele, care sunt acceptate în prezent de mai multe instituţii bancare şi nebancare, pot fi obţinute în doar câteva minute.
În luna octombrie 2018, pe platforma www.epay.ancpi.ro au fost înregistraţi peste patru mii de utilizatori care au plasat peste 35.000 de comenzi şi au plătit 1.142.040 de lei pentru serviciile online oferite de ANCPI, respectiv pentru eliberarea extraselor de carte funciară pentru informare şi a extraselor de carte funciară pentru autentificare. În prezent, numărul de imobile înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară este de aproximativ 12 milioane, reprezentând tot atâtea cărţi funciare. Cifra reprezintă aproape 30% din numărul total estimat de imobile din România.
Extrasul de carte funciară pentru informare eliberat online de platforma http://epay.ancpi.ro costă 20 de lei. Extrasul de carte funciară pentru autentificare costă 40 de lei şi poate fi solicitat doar de către notarii publici în vederea întocmirii actelor notariale prin care se transmite, se modifică sau se constituie un drept real imobiliar. Pe perioada valabilităţii acestuia nu se pot efectua înscrieri în cartea funciară, cu excepţia celei pentru care a fost solicitat extrasul.
Documentele solicitate online sunt eliberate pe loc dacă actele respective sunt disponibile în format electronic. În situaţia în care cartea funciară nu este introdusă în sistemul electronic, angajaţii oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară fac conversia documentului în format electronic şi îl expediază solicitantului.
Extrasul de carte funciară generat prin sistemul informatic al ANCPI conţine informaţiile din cartea funciară, active la data generării. Acesta este valabil în condiţiile prevăzute de art. 7 din Legea nr. 455/2001, coroborat cu art. 3 din OUG nr. 41/2016, exclusiv în mediul electronic, pentru activităţi şi procese administrative prevăzute de legislaţia în vigoare. Valabilitatea poate fi extinsă şi în forma fizică a documentului, fără semnătură olografă, cu acceptul expres sau procedural al instituţiei publice ori entităţii care a solicitat prezentarea acestui extras.
Informaţiile conţinute de document pot fi verificate la adresa www.ancpi.ro/verificare, folosind codul de verificare online disponibil în antet, care este valabil 30 de zile lucrătoare de la momentul generării documentului.
Extrasele de carte funciară eliberate online sunt acceptate de 14 bănci, dar şi de instituţii financiare nebancare importante. Lista acestora este afişată pe site.
În prezent, este în curs de definitivare un document prin care cele peste 570 de birouri din toată ţara ale Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date vor accepta extrasele de carte funciară eliberate online de ANCPI.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Agenţii economici care nu s-au dotat, din motive obiective, cu case de marcat cu jurnal electronic, nu vor primi sancţiuni

Ministerul Finanţelor Publice a adoptat măsuri legislative pentru a asigura aplicarea unui tratament preventiv stimulativ şi de îndrumare a contribuabililor, inclusiv după 1 noiembrie 2018. Scopul este ca procesul de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic să se deruleze fără afectarea activităţii operatorilor economici şi fără aplicarea […]