Persoanele care realizează şi alte venituri vor fi scutite de CASS pentru chirii şi dividende

Ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal, din această lună, salariaţii vor datora contribuţie de pensie şi pentru sănătate pentru tot venitul realizat, fiind eliminat plafonul maxim de cinci salarii medii brute. Se introduce în schimb scutirea de CASS pentru cei care au venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii, arendă) concomitent cu salarii, pensii sau PFA.
Vorbim despre reintroducerea scutirii de CASS pentru cei care au venituri din dividende, dobânzi, drepturi de autor, concomitent cu salarii, pensii sau PFA şi de eliminarea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pentru salariaţi la plata contribuţiilor, atât CAS, cât şi
CASS.
De la 1 ianuarie 2017, conform Codului fiscal – legea 227/2015, scutirea era eliminată, ceea ce însemna că salariaţii, pensionarii, PFA urmau să achite CASS pentru dividende, dobânzi şi drepturi de autor.
In ceea ce îi priveşte pe salariaţi, în prezent, baza lunară de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale, este plafonată la nivelul valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, pe fiecare loc de realizare a venitului. Acest plafon dispare, conform proiectului, motivarea fiind: eliminarea inechităţilor privind plata contribuţiilor în procente egale, pentru toţi salariaţii din România, prin renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile de asigurări sociale şi contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, astfel încât toţi cetăţenii să aibă oportunităţi egale în societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Din 1 februarie, salariaţii firmelor care aplică impozitul specific nu mai plătesc impozitul pe venit de 16%

Începând cu luna februarie, persoanele angajate în baza unui contract de muncă, încheiat pe un an de zile cu firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică vor fi scutite de la plata impozitului pe venit, de 16%. Măsura este inclusă într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial şi […]