Anul acesta, Lasata Secului este pe data de 17 martie. Pe 18 martie începe Postul Paștelui și durează 40 de zile. Conform tradiției, postul Paștelui este cel mai lung al anului și durează 40 de zile. Conform tradiției ortodoxe, sărbătoarea are mai multe semnificații.
În primul rând, explică fețele bisericești, Lăsarea Secului are o menire spirituală. Postul trebuie să curețe omul nu doar prin prisma mâncării, ci și a comportamentului. Să devină mai bun, să se căiască pentru păcatele pe care le-a făcut.
De asemenea, Postul Paștelui este strict. Nu se mănâncă grăsimi, carne sau untdelemn. Sunt permise însă, în rest, toate legumele. De altfel, în gastronomia românească sunt o mulțime de feluri de mâncare bazate pe legume. De asemenea, nu se fac în această perioadă, nunți sau petreceri.
Un singur post are două Lăsatul Secului, cel al Sfintelor Paști, cunoscut drept Postul cel Mare. Prima astfel de sărbătoare este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, care a picat pe data de 1o martie 2024, iar celălalt Lăsat al Secului este pentru ouă, pește și lactate și se ține pe data de 17 martie 2024, în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.
Postul Paștelui 2024 va fi în perioada 18 martie – 4 mai.
Postul Paștelui este numit și Postul Mare.
Precede sărbătoarea Învierii Domnului.
Este cel mai lung: dureaza șapte săptămâni (48 de zile).
De asemenea, este și cel mai aspru din punct de vedere alimentar.