„Paștele Cailor” sau Tudorița- sărbătoarea unică a comunității bulgare din Cartierul Matei Voievod

Date:

Potrivit tradiției, sâmbătă 23 martie 2024, comunitatea bulgară din Târgoviște a sărbătorit „Paștele Cailor”, manifestare  cunoscută și sub numele de „Tudorița”. O sărbătoare specifică etnicilor bulgari din cartierul „Matei Voievod”,  unică în țară, care  se marchează în prima sâmbătă a Postului Paștelui.

„Paștele Cailor” este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După sfinţire, bulgarii le dau cailor „Konceta”, nişte pâinici mici, pe care proprietarii le împart cu animalele.

Credincioșii s-au   urcat  în căruțe sau au venit călare  spre Biserica Sf. Nifon, unde a avut  loc ceremonia de sfințire a atelajelor și a grădinilor. Caii, împodobiți cu clopoței și funde roșii, au primit apă sfințită pentru a le oferi putere în noul an agricol.

Playvolume00:00/00:00adevarulstirilocaleTruvidfullScreen

După slujbă, superbele animale au defilat într-o paradă pe străzile cartierului, astfel încât toți să le poată admira. Organizatorii au pregătit și un spectacol folcloric, aducând astfel o notă de bucurie și tradiție în comunitate.

Încă de la bulgarilor la Târgoviște, principala ocupație a acestora a fost reprezenată de lucrările în agricultură, ei fiind foarte buni legumicultori. Din dorința de a avea roade bogate, s-au gândit ca primăvara, înainte de începutul muncilor agricole, este binevenit să binecuvânteze semințele, uneltele și, în mod deosebit, animalul care le era de mare ajutor, respectiv calul. Așa a apărut obiceiul Paștele Cailor”, precizează într-un comunicat Asociația Zaedno a Bulgarilor din Târgoviște, organizatorul evenimentului.

Aceasta sărbătoare se are loc în prima sâmbătă din Postul Paștelui, de Ziua Sfântului Teodor Tiron, despre care se crede că s-a transformat în cal, iar pornind de aici „Pastele Cailor” a primit și denumirea de „Tudorița”.

Printre invitați au fost primarul Cristian Stan, Corneliu Ștefan- președintele Consiliului Județean Dâmbovița, prefectul Claudia Gilia, alți reprezentanți din administrația publică locală și județeană, oaspeți de onoare fiind  doamna Iliana Iotova, vicepreședintă a Republicii Bulgaria, și domnul Radko VLAYKOV, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România.

Corneliu Ștefan, președinte Consiliul Județean:

„Tudorița este sărbătoarea tuturor oamenilor harnici din cartierul „Matei Voievod”! Bulgarii târgovișteni au reușit să-și ducă tradițiile mai departe, iar noi suntem mândri că fac parte din marea familie a judeţului Dâmbovița.
 Avem o frumoasă istorie care ne leagă și împreună am învățat cât de importante sunt înțelegerea și respectul reciproc.
Mulțumesc Excelenței Sale, doamna Iliana Iotova, vicepreședintă a Republicii Bulgaria, și domnului Radko VLAYKOV, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România, pentru că ne-au onorat cu prezența la acest eveniment deosebit.
 Le urez un an bogat, rodnic și plin de sănătate!”

Cristian Stan, primar Târgoviște:

„Tudorița” sau  „Paștele cailor”, este o sărbătoare unică în peisajul cultural românesc, organizată de frumoasa comunitate bulgară din cartierul Matei Voievod din Târgoviște!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A pierdut controlul mașinii și a ajuns în șant

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...

 Incendiu produs la o casă în satul Urziceanca, comuna Ciocănești 

Detașamentul de Pompieri Titu a intervenit cu o autospecială...

Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiștii dâmbovițeni 

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Târgoviște au oprit în...

Falșii consultanți de investiții!

Ai decis să intri în lumea investițiilor și vrei...