Pădurea e plină de ciuperci, dar atenţie la cele otrăvitoare!

După ploaie, aşa cum se ştie, au răsărit ciupercile. Pădurile din judeţ sunt pline de bureţi multicolori, tocmai de aceea cei dornici de o tocăniţă trebuie să aibă mare grijă ce anume culeg.
Deşi aparent apetisante, multe specii de ciuperci sunt dăunătoare şi pot crea probleme, de la o simplă indigestie până la otrăvire. Astfel, cel mai bine ar fi ca iubitorii plimbărilor prin pădure să se ferească să culeagă ciuperci fără să le cunoască foarte bine. Cel mai indicat ar fi, dacă tentaţia este prea mare, să plece la cules alături de un specialist care să diferenţieze în multitudinea de specii pe cele bune de gătit de cele nebune.
Cu toate acestea, cultura populară a format câteva caracteristici de deosebire. Se spune că ciupercile colorate sunt de obicei cele otrăvitoare. O altă poveste spune că ciupercile mâncate de insecte sunt bune. De asemenea, mai există legenda ce explică faptul că o linguriţă de argint sau un căţel de usturoi îţi pot arăta care ciuperci sunt comestibile şi care nu.
Totuşi, culegătorii amatori ar trebui să cunoască măcar speciile care sunt mortale. Atenţie şi la ciupercile de pe piaţă. Nu de puţine ori asemănarea între ciupercile sănătoase şi cele dăunătoare au umplut tarabele cu cele care nu sunt comestibile. La fel ca orice om, nici comercianţii nu cunosc foarte bine speciile de ciuperci, iar, din dorinţa de a vinde cât mai mult, culeg tot ce li se pare comestibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Premii de excelenţă pentru două sute de elevi şi profesori

La Teatrul Municipal ‘Tony Bulandra” a avut loc Gala Excelenţei în Educaţie, ediţia 2019. Au fost recompensaţi de municipalitate, cu diplome şi premii în bani, aproximativ două sute de elevi şi profesori care s-au remarcat prin rezultatele foarte bune obţinute la concursuri naţionale şi olimpiadele din acest an şcolar. „Felicit […]