OUG privind intervenţia în cazul atacurilor urşilor

Joi a fost prezentat în Şedinţa de Guvern, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun. Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor prin capturare/relocare sau extragerea prin impuscare sau eutanasiere.
Scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală a persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice.
Ordonanţa de urgenţă care va permite împuşcarea urşilor agresivi intră luni în procedura de avizare interministerială şi o să fie urmată de o hotărâre de guvern prin care legislaţia privind ISU şi procedurile de 112 vor fi completate cu două elemente noi.
Tabelul în care se descrie modalitatea de intervenţie în cazurile de forţă majoră, în situaţii de urgenţă, trebuie completat cu definirea a ceea ce înseamnă „atacul de carnivor mare”, pentru că în momentul de faţă în legislaţie nu există o descriere foarte exactă a acestor situaţii.
„Vom propune ulterior ordonanţei de urgenţă această modificare şi vom defini ce înseamnă îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari şi ce înseamnă uzul de armă asupra carnivorelor mari în situaţii de urgenţă, după care, vom defini riscurile. Vom clasifica situaţiile de forţă majoră în funcţie de risc – normal, redus, mediu sau mare. Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus şi acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare. Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om şi nu fuge, atacă, este agresiv, acolo cu siguranţă este nevoie şi de o astfel de intervenţie”, a detaliat ministrul.
El a repetat că intervenţia trebuie să fie graduală, iar ordonanţa de urgenţă va propune exact acest lucru.
Urşii care nu se sperie de om, vor fi împuşcaţi
Astfel, gonirea, alungarea animalului sălbatic, este prima intervenţie, de fiecare dată se începe cu acest lucru, următoarea etapă este tranchilizarea şi relocarea, acolo unde acest lucru este posibil – pentru că trebuie să te apropii la 30 – 50 de metri de animalul sălbatic ca să poţi să-l tranchilizezi, a precizat Tanczos Barna. „În cazurile în care nu se poate, în cazurile în care – vă citesc, că am textul în faţă – se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor şi nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge – în aceste situaţii trebuie să creăm această posibilitate de intervenţie de extragere prin împuşcare”, a spus ministrul. El a repetat că va fi interzis ca această extragere să se facă de către altcineva decât personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului de fond cinegetic. „Niciun străin, nimeni din afara ţării, niciun vânător de trofee nu poate să facă parte din această echipă de intervenţie rapidă”, a dat asigurări Tanczos Barna.
Hrănirea urşilor
va fi interzisă
„Ceea ce propunem noi este o soluţie de moment pentru zona locuită. Pentru zonele adiacente, trebuie să interzicem hrănirea urşilor în zonele apropiate de localităţi, indiferent dacă această hrănire se face cu scop turistic, dacă se face din iresponsabilitatea turiştilor sau a celor care vin cu maşina şi se opresc la marginea drumului şi hrănesc ursul. Este inadmisibil să creadă cineva că aceste animale sălbatice trebuiesc urbanizate sau domesticite. Ele reprezintă un pericol real. Nu se pot compara cu căţelul sau alte animale domestice. Rămân animale sălbatice. Sunt imprevizibile şi pot ataca din diverse motive”, a avertizat ministrul mediului.
Pe de altă parte, el recunoaşte că aceste întâlniri cu ursul sunt aproape inevitabile. „Populaţia de urs este în continuă creştere se apropie din ce în ce mai mult de zonele locuite şi numărul alarmant de apeluri la 112 dovedeşte faptul că întâlnirile dintre urs şi om au crescut de cel puţin 10 ori în ultimii 4-5 ani. Este un pericol iminent, un pericol care, din păcate, este din ce în ce mai mare în zona locuită. Nu vorbim de toată ţara, vorbim de câteva judeţe care sunt afectate în mod semnificativ, dar numărul acestor judeţe creşte şi acest lucru poate fi demonstrat de numărul din ce în ce mai mare de daune care se anunţă la nivelul unor judeţe unde nu au existat asemenea probleme acum câţiva ani, se poate demonstra şi prin numărul de apeluri la 112”, a subliniat Tanczos Barna.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Percheziţii: O firmă vindea spitalelor substanţe toxice pentru analize şi aparatură de proastă calitate

19 percheziţii domicilare în Dâmboviţa, municipiul Bucureşti, Ilfov şi Braşov. Potrivit anchetatorilor, din 2017 şi până în prezent, firma a păcălit mai multe spitale privind calitatea produselor livrate, adică a reactivilor chimici şi a aparatelor medicale. Reactivii chimici vânduţi, utilizaţi în analize de laborator, dar şi în spitale, nu îndeplineau […]