Om al străzii găsit decedat din cauza gerului în municipiul Târgovişte

I.B.

mort de frig in targovistePrima victimă a gerului în municipiul Târgovişte, un om al străzii. Sosirea iernii şi a temperaturilor scăzute este un pericol pentru oamenii străzii. Aceştia încearcă să se adăpostească prin locuri cât mai ferite dar, de multe ori, şi aceste spaţii devin destul de friguroase. Ambulanţierii dâm-boviţeni au trebuit să resusciteze un om al străzii, însă fără rezultat. În apropierea Pieţei Select, într-o clădire dezafectată, un om al străzii în vârstă de 46 de ani, a fost găsit îngheţat. Personalul de pe Ambulanţă a trebuit să-l resusciteze timp de o jumătate de oră, după care s-a constatat decesul. Bărbatul locuia în clădirea dezafectată împreună cu un alt om al străzii care ne-a mărturisit că înainte să se bage la culcare s-au salutat însă de dimineaţă l-a găsit decedat. La faţa locului s-au deplasat şi poliţiştii. În zilele următoare se anunţă iar temperaturi scăzute.
Vreme severă în întreaga ţară
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de ninsori, polei şi intensificări ale vântului, valabilă de sâmbătă de la ora 22.00 până luni la ora 02.00. Având în vedere condiţiile deosebite, datorate scăderii temperaturii în ţară, dar şi în judeţul Dâmboviţa, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) vine cu o serie de recomandări pentru a preveni răcelile. Urmările frigului nu se limitează la guturai, gripă sau pneumonie. Frigul poate să scadă rezistenţa organismului, care devine astfel mai vulnerabil; tot organismul are de suferit. Degerăturile şi hipotermia sunt principalele boli provocate de ger şi reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră. Hipotermia este scăderea bruscă a temperaturii corporale sub 35 grade. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cele mai expuse acestui risc. Nu sunt recomandate duşurile şi băile fierbinţi după expunerea la frig, pentru că expunerea bruscă la căldură generează vasodilataţie periferică şi implicit ruperea vaselor de sânge. Trecerea bruscă de la frig la căldură este un risc de şoc cardiogen sau de accidente vasculare cerebrale. Este bine să nu ieşim din casă dimineaţa şi seara, în special persoanele în vârstă si bolnavii cronici. Dacă suntem nevoiţi să ieşim, în condiţiile în care temperatura este foarte scăzută, este obligatoriu să ne îmbrăcăm cu haine mai groase, recomandată fiind îmbrăcămintea din lână sau bumbac şi să protejăm în primul rând extremităţile corpului: mâinile, picioarele şi capul (mănuşi, fular, căciulă şi ciorapi groşi). Alimentaţia trebuie şi ea adaptată frigului. Cele mai recomandate alimente sunt pâinea, pastele făinoase şi orezul, uleiurile vegetale care conţin acizi graşi esenţiali pentru organism dar şi proteinele din carne slabă, produse lactate şi ouă. Lichidele (apa, ceaiurile) trebuie să fie consumate în cantităţi suficiente. Dacă organismul nu primeşte lichidele de care are nevoie, el va suferi şi mai mult de pe urma frigului. Băuturile tari nu sunt recomandate, ele au efect înşelător: pe durată scurtă, dau senzaţia că te încălzesc, dar după o scurtă euforie frigul devine mai agresiv şi rezistenţa organismului scade. Vitaminele A, B, C, D, E reprezintă un factor important de protecţie. Este indicat să mâncăm cât mai multe fructe şi legume pentru imunizarea corpului. În cazul apariţiei oricăror simptome care modifică starea generală de sănătate vă rugăm să vă adresaţi medicului de familie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Tragedie într-o familie din Comişani. Fiul a decedat după ce a stat la priveghiul tatălui

O familie îndurerată din Comişani s-a pregătit pentru două înmormântari la început de an. Un grav accident rutier a avut loc pe DJ 711 între Bucşani şi Comişani. Un bărbat de 34 de ani a stat la priveghiul tatălui său până în zori, iar apoi a pornit la drum, spre […]