O vară fără incendii

0 0

incendiuStatistica incendiilor arată că, anual, o dată cu apariţia temperaturilor caniculare creşte şi numărul de incendii, în special în zona forestieră şi de agrement, dar şi în sectorul industrial. În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În celelalte perioade, aceste operaţiuni se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul de la primăria localităţii şi a acordului de la Agenţia de Mediu şi cu respectarea următoarelor reguli: izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, păduri, culturi agricole prin executarea de fâşii arate, efectuarea arderii doar ziua şi în condiţii meteo fără vânt şi asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii.
Atenţie la instalaţiile electrice
În perioadele cu temperaturi ridicate sunt utilizate intens aparate electrice de tipul aer condiţionat şi ventilatoare, pentru a reduce efectul caniculei asupra oamenilor. Această aparatură solicită instalaţiile electrice generând risc de incendiu. Pentru evitarea incendiilor respectaţi următoarele reguli: nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii, nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat şi nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori. Furtunile, o altă problemă
O caracteristică a perioadelor caniculare o constituie manifestarea cu intensitate a unor fenomene meteo extreme ce pot pune în pericol atât viaţa cât şi bunurile cetăţenilor. În ultima perioadă pe continentul european şi în România, furtunile şi fenomenele extreme caracteristice acestora au făcut o mulţime de victime şi au generat pagube materiale foarte mari.
Atenţie la vegetaţie!
Îndepărtaţi copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
Regula de salvare 30/30
Adăpostiţi-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce aţi văzut un fulger nu reuşiţi să număraţi până la 30 înainte de a auzi tunetul. Rămâneţi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce aţi auzit ultimul tunet.
Respectaţi următoarele reguli în cazul în care este iminentă o furtună:
– întrerupeţi orice activităţi în aer liber;
– intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism;
– deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior;
– închideţi ferestrele şi uşile;
– evitaţi duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;
– utilizaţi telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.
– deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice, precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
Dacă este nevoie de asistenţă medicală sunaţi cât mai repede posibil la „112”.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

VIDEO. DN 72 TÂRGOVIŞTE - GĂEŞTI, BLOCAT DE FOŞTI SALARIAŢI AI MECHEL TÂRGOVIŞTE

Aproximativ 70 de foşti salariaţi ai Mechel Târgovişte au blocat, joi, DN 72 Târgovişte -Găeşti, pe o trecere de pietoni din faţa unităţii, nemulţumiţi că după disponibilizare nu au primit salariile compensatorii şi alte drepturi financiare prevăzute prin contractul de muncă. Joi, la sediul Mechel Târgovişte a avut loc un […]