România se situează în jumătatea de sus a valorii prețurilor energiei electrice și gazelor naturale pentru consumatorii casnici, se confirmă în preambulul la Proiectul de strategie energetică elaborat de ministerul de resort. Această poziție este ocupată în ciuda măsurilor de plafonare a prețurilor și a faptului că țara noastră este al doilea producător de gaze naturale din Europa.
Suportabilitatea prețului de către consumatori este o problemă principală, care se traduce într-un nivel ridicat de sărăcie energetică, se precizează în document.Sărăcia energetică este mai prezentă în mediul rural, mai ales din cauza stării precare a locuințelor și opțiunilor precare pentru încălzire.
Potrivit EUROSTAT, una din cinci gospodării nu își poate plăti facturile! Numărul gospodăriilor care au dificultăți în a plăti facturile la utilități în termen de un an, a fost în România de 17,8% în 2023.
Mulți români au o problemă în a-și încălzi locuințele la un nivel adecvat. Mai exact, 15,2% din populația României nu au reușit să mențină un nivel eficient de încălzire în locuințele proprii, pe fondul sărăciei dar și al stării precare a imobilelor.
La nivelul UE, valoarea indicatorului citat este 9,3% din populație, aproape la jumătate față de țara noastră.
Sărăcia energetică a înregistrat o curbă importantă de creștere în 2021 – 2022, în contextul pandemiei și odată cu războiul din Ucraina, numărul gospodăriilor aflate în această situație dublându-șe în ultimii doi ani.
Strategia propusă arată că actualul sistem de plafonare – compensare, cu aplicabilitate universală, urmează a fi înlocuit cu o abordare țintită, anume subvenționarea costului energiei electrice pentru gospodăriile cu venituri mici sau orice alte scheme de protecție care să fie adresate direct celor care au nevoie de acest ajutor.
Schema de plafonare, modificată în primăvara acestui an, fiind prelungită până în martie 2025.