Responsabilitatea asumată de prefect sau subprefect nu înseamnă doar reprezentarea Guvernului în teritoriu, ci și crearea unui liant executiv între stat și comunitate, precum și asigurarea echilibrului între misiunea administrativă și cea politică, pentru ca cetățenii să beneficieze de servicii de calitate.
În ultimii ani, împlinirea acestui angajament a fost o provocare continuă pentru prefecții României. De la rolul dinamic și decisiv în gestionarea pandemiei, mobilizarea cu empatie a resurselor și colaborarea eficientă cu societatea civilă pentru asigurarea unui cămin refugiaților ucraineni, până la managementul crizelor cauzate de fenomene extreme, au demonstrat tenacitate, profesionalism și cunoașterea comunității din care fac parte. În aceeași măsură, raportarea informată și precisă la realitățile din teritoriu privind infrastructura școlară, sanitară sau de transport a contribuit la derularea unor măsuri aplicate și eficiente pe termen lung.
Comunitățile ale căror autorități colaborează fără sincope sunt cele care se dezvoltă, ai căror locuitori prosperă, devenind modele de bună practică la nivel național. Un rol esențial în acest echilibru îl joacă și instituția prefectului, modernă și adaptată nevoilor din teren, de al cărei sprijin discret și investit cu toată puterea guvernamentală trebuie să beneficieze cetățenii și comunitățile locale.