Noii stăpâni ai lumii şi cei ce li se împotrivesc (1)

0 0

de Jean Ziegler_
Această carte este scrisă în amintirea lui: Carlo Giuliani, din Geneva, student la filologie, în vârstă de 20 de ani, omorât de un glonte ce i-a străpuns capul, tras de un carabinier, în piaţa Gaetano-Alimonda, la ora 17.30, sâmbătă 21 iulie 2001, în timp ce protesta, în oraşul său, împotriva reuniunii G-8.
şi a lui
Pierre Bourdieu, teoretician ce a plecat prea repede dintre noi, reprezentant al noii sociatăţi civile planetare.
Am aflat un lucru şi ştiu, în timp ce agonizez
Că are, pentru fiecare dintre voi, valoare:
Dar ce semnificaţie au bunele intenţii
Dacă nu se vede nimic?
Iar cunoaşterea voastră, ce valoare are
Dacă nu lasă nimic în urma ei?
(…)
De aceea vă zic:
îngrijoraţi-vă, când treceţi dincolo, Nu c-aţi fost buni, nu-i de ajuns, Ci că părăsiţi o lume bună, Fără să fii făcut nimic pentru ea !
Bertolt Brecht, Sfânta Ioana a abatoarelor
Prefaţă
Istoria mondială a sufletului meu
Ziua părea că va fi extraordinar de frumoasă. Era o zi de 3 august, ora 6 şi un sfert. Deasupra aeroportului din Bruxelles-Zaven-tem, urca pe cer un soare roşu. Boeingul 747 al companiei Sabena nu a avut nicio secundă întârziere. în timp ce pasagerii, cu ochii cârpiţi de somn, coborau pe scara avionului, pentru a se urca în cele două autobuze ce-i aştepta, un controlor, având un combinezon alb peste haine, inspecta aparatul de zbor, mergând în jurul său.
Din lăcaşul trenului de aterizare stâng se vedeau ieşind trei degete ale unei mâini, încleştate de marginea acestuia. Intrigat, controlorul se apropie pentru a vedea despre ce este vorba. în lăcaşul trenului de aterizare descoperii trupurile a doi adolescenţi negri şi slăbiţi de nemâncare, chirciţi, feţele lor păstrând urmele spaime provocate de moartea ce nu putuse fi evitată. Mai târziu li sa aflat identitatea. Erau Fode Toure Keita şi Alacine Keita, din Guineea, de 15 şi respectiv 14 ani, purtând doar un şort simplu, sandale şi câte o cămăşuţă.
în trapa principală, generală, a trenului de aterizare a unui Boeing 747 se află, în total, şaispreze roţi mari. Compartimentul pentru aceste roţi este foarte mare, având o înălţime de doi metri. Trapa nu se poate deschide decât din cabina pilotului. Dar, când avionul se află pe pistă, oricine, dacă se strecoară printre personalul ce asigură verificarea aparatului, înainte de decolare, se poate căţăra în interiorul trapei.
Când zboară, un Boeing 747 se află la 11.000 de metri, deasupra solului, iar la această altitudine, temperatura exterioară este de minus 50 0 C.
Probabil că cei doi adolescenţi se stre-curaseră în trapa trenului de aterizare, pe aeroportul din Conakry, iar în timpul zborului, trapa nu este izolată termic de frigul din exterior.
în buzunarul cămăşuţei lui Fode, controlorul a găsit o foaie de hârtie, împăturită cu grijă, acoperită cu un scris neîngrijit: „Dacă veţi înţelege că ne sacrificăm şi ne riscăm vieţile, să ştiţi că este din cauza faptului că suferim prea mult în Africa şi avem nevoie de voi pentru a lupta împotriva sărăciei, pentru a pune capăt războiului civil din Africa. Acum, vrem să învăţăm carte şi vă cerem să ne ajutaţi să studiem pentru a fi ca voi, acasă la noi, în Africa…
în final, vă rugăm să ne scuzaţi că am îndrăznit prea mult, scriindu-vă aceste rânduri, vouă, persoane importante cărora vă datotăm foarte mult respect. Şi să nu uitaţi că vouă trebuie să ne plângem pentru starea de anemie fizică din Africa.”1)
La începutul acestui mileniu, oligarhii capitalişti transcontinentali domnesc peste întreaga lume. Practica lor de zi cu zi şi discursurile lor de legitimitate sunt opuse intereselor imensei majorităţi a locuitorilor de pe acest pământ.
Mondializarea duce la fuziunea progresivă şi forţată a economiilor naţionale într-o piaţă capitalistă mondială şi un cyberspaţiu unificat. Acest proces produce o formidabilă creştere a forţelor de producţie. în fiecare clipă sunt produse imense bogăţii. Lumea productivităţii şi a acumulării de capital sunt martorii unei creativităţi, a unei vitalităţi şi apariţiei unei puteri de-a dreptul uimitoare şi, pe de altă parte, admirabile.
în mai puţin de un deceniu, de când a început noul secol, produsul mondial brut s-a dublat, iar volumul comerţului modial s-a multiplicat de trei ori. în ceea ce priveşte consumul de energie, acesta s-a dublat cam o dată la patru ani.
Pentru prima dată, de-a lungul istoriei sale, omenirea se bucură de o abundenţă de bunuri, cum nu a mai cunosc, de când există ea. Pur şi simplu, planeta întreagă se sufocă de atâta bogaţie. Bunurile disponibile depăşesc de mii de ori nevoile de neînţeles, uneori, ale oamenilor.
Dar şi gropile comune au început să fie tot mai multe, peste tot în lume.
Cei Patru Cavaleri ai Apocalipsei subdezvoltării sunt foametea, setea, epidemiile şi războiul. Ei ucid, anual, mai mulţi bărbaţi, femei şi copii decât au murit, în total, în timpul celor şase ani de măcel din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru popoarele din lumea a treia, cel „de-al Treilea Război Mondial” economic a început deja să se profileze la orizont.
1) Oficiul european al ONU a publicat în facsimil această scrisoare, conform E/CN.4/2000/52, GENEVA, 2000. Tragedia a avut cu adevărat lor în anul 1999.
Tradus din franceză de Mircea Cotârţă, printre altele şi tehnoredactor din a opta lună a anului 2013, pentru toţi cei care nu ştiu că somnul raţiunii dă naştere la monştrii egoismului şi… prostiei.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Loc de joacă destinat copiilor cu dizabilităţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte - locaţia Gura Ocniţei Copii

Realizarea unui loc de joacă pentru copiii cu diferite patologii medicale, în vederea recreerii acestora în aer liber, în perioadele climatice favorabile, pentru îmbunătăţirea abilităţilor motorii, reprezintă o necesitate obiectivă. Echipamentele şi dotările speciale, vor determina optimizarea actului medical prin îmbunătăţirea mijloacelor destinate recuperării. De acest loc de joacă vor […]