Noi reglementări pentru îmbunătăţirea serviciilor farmaceutice

La propunerea Ministerului Sănătăţii, a fost aprobată săptămâna trecută o Ordonanţă de Guvern pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008 care are ca principal scop asigurarea accesului pacienţilor la tratament medicamentos şi la servicii farmaceutice de calitate, care alături de serviciile medicale sunt de o importanţa vitală pentru pacienţi.Actul normativ prevede o serie de măsuri pentru protecţia pacientului, precum sancţiuni care se aplică unităţilor farmaceutice în cazul eliberării de medicamente fără preţ de producător aprobat de Ministerul Sănătăţii, sau, în cazul practicării unor preţuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătăţii, conform prevederilor legale. De asemenea, sunt prevăzute sancţiuni pentru unităţile farmaceutice care nu deţin autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii în conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea şi eliberarea on line a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală.
Descentralizarea este o prioritate a acestui Guvern, iar actul normativ aprobat reprezintă încă un pas în această direcţie. Astfel, inspecţia de autorizare a unităţilor farmaceutice, care până în prezent este realizată de Ministerul Sănătăţii, va trece în sarcina Direcţiilor de Sănătate Publică. ln acelasi timp, în vederea asigurării unei supravegheri eficiente şi riguroase a activităţilor desfăşurate în unităţile farmaceutice, actul normativ aprobat mai prevede ca inspecţia de supraveghere a activităţii unităţilor farmaceutice va fi exercitată de către personalul împuternicit din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, instituţie cu ins-frastructură şi capacitate de a exercita această activitate.ln termen de 60 de zile de la data publicării prezentului act normativ în Monitorul Oficial al României, Ministerul Sănătăţii va elabora normele de aplicare a Ordonanţei de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Accidente în lanţ pe DN 7- Mătăsaru şi DN 72A- în afara localităţii Dragomireşti

O clipă de neatenţie la volan poate costa viaţa. Sâmbătă de dimineaţă, pe DN7-Mătăsaru s-a produs o coliziune între un atelaj hipo-o căruţă si un microbuz. În urma impactului, căruţaşul a fost rănit iar calul a murit Se efectuează cercetarea la faţta locului, urmând a se stabili cu exactitate toate […]