Noi obligații și amenzi pentru firmele care nu reduc risipa de alimente

Date:

Firmele din domeniul agroalimentar, inclusiv din industria ospitalității, sunt obligate să ia măsuri pentru reducerea risipei alimentare. Asta prevede  un proiect legislativ  promulgat de președintele Klaus Iohannis, deci intrat în vigoare.

Noua lege face ac  măsurile facultative pentru reducerea risipei alimentare pe care le puteau lua operatorii economici să  devină obligatorii.

Astfel, prin modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, se pot da amenzi între 10.000 lei și 40.000 lei pentru firmele din domeniu care nu vor ține cont de noile reguli.

Firmele sunt obligate să ia măsuri precum vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate; redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori; redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici; utilizarea și consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora; direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost sau biogaz.

Înainte de a dispune „neutralizarea deșeurilor generate”, firmele vor fi obligate să ia cel puțin două măsuri de prevenire a risipei alimentare.

Legea mai prevede că firmele sunt obligate să realizeze rapoarte anuale și planuri de diminuare a risipei alimentare, pe care le vor încărca într-o platformă națională, dar și pe site-ul propriu.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR),  are termen până la data de 30 iunie 2025 platformei naționale iar firmele care nu vor publica aceste rapoarte și planuri pentru diminuarea risipei alimentare „după 6 luni de la data funcționării și utilizării platformei naționale” care le permite încărcarea electronică a acestora, riscă amenzi între 10.000 lei și 40.000 lei. Aceste sancțiuni nu vizează și microîntreprinderile și întreprinderile mici.

Legea vine cu noi reguli și pentru firmele din industria ospitalității. Acestea vor „facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, și vor informa despre această posibilitate, în mod clar și vizibil, în meniu”, conform legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

ȘANSE MINIME PENTRU SORANA CÎRSTEA LA STUTTGART

Zilele trecute a fost efectuată tragerea la sorți pentru...

ARGINT LA CUPA ROMÂNIEI DE BOX PENTRU CS TÂRGOVIȘTE

Performanță remarcabilă atinsă de unul dintre cei mai promițători...

CSM TÂRGOVIȘTE, ZDROBITĂ DE SEPSI SIC SF. GHEORGHE ÎN PRIMUL MECI AL FINALEI MICI

Ultimele câștigătoare ale titlului național din baschetul feminin românesc...