„Motive ornamentale brâncoveneşti”- expoziţie găzduită de Muzeul de Istorie

0 0

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, în calitate de parteneri şi Asociaţia culturală Dar Development, invită publicul la expoziţia itinerantă „Motive ornamentale brâncoveneşti”, realizată în cadrul unui proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi care propune reevaluarea tezaurului de ornamente din scrierile de cancelaria brâncove-nească.
Prin acest demers, partenerii şi-au propus marcarea împlinirii celor 330 de ani de la urcarea lui Constantin Brâncoveanu pe tronul Valahiei într-o manieră originală. Vernisajul expoziţiei „Motive ornamentale brâncoveneşti” va avea loc la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, în această după-amiază, de la ora 17:00.
Pentru vizitatori este un bun prilej de a regăsi ornamentele documentelor de cancelarie: litere iniţiale realizate meşteşugit, steme şi blazoane, miniaturi cu motive florale sau zoomorfe, pictate cu măiestrie de către artista clujană Teodora Roşca în tehnica icoanelor pe sticlă şi a mobilierului pictat sau transpuse pe hârtie manuală, calc sau pânză în variate forme actuale, imaginate de organizatorii expoziţiei.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 6-13 septembrie, în vreme ce Târgoviştea, pentru ultima dată curte domnească în vremea Brîncoveanului, va sărbători între 7-9 septembrie, Zilele Cetăţii.
Partenerii asociaţiei în cadrul proiectului sunt: Arhivele Naţionale ale României, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească Târgovişte”, Museikon-Muzeul Icoanei şi Cărţii Vechi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Judeţean „Aurel Sacerdoţeanu Vâlcea”, la care se adaugă Centrul Cultural Palate Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, pentru a realiza un parcurs brân-covenesc.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

FLACĂRA MORENI -CHINDIA, ÎN TURUL IV AL CUPEI ROMÂNIEI

Federaţia Română de Fotbal a stabilit, marţi, meciurile care se vordesfăşura în faza a patra a Cupei României. În acest tur intră în competiţie cele 21 de echipe calificate din faza a treia naţională şi ultimele 15 cluburi din Liga 2, după ce primele cinci, nou-promo-vatele, au evoluat deja şi […]