MONIKA BORIGA, ANTRENOARE A ECHIPEI OLIMPICE DE BASCHET 3X3

Mihai ROŞOIU

Baschetul românesc va fi din nou reprezentat la Jocurile Olimpice de Tineret, tinerele sportive Maria Ferariu, Carla Popescu, Ilinca Păun şi Sonia Cazacu urmând să concureze sub îndrumarea antrenoarei Monika Boriga în cadrul întrecerilor feminine de baschet 3×3 din cadrul JOT 2018 de la Buenos Aires. Conform anunţului FIBA, tinerele tricolore vor evolua în Grupa A, împotriva reprezentantativelor Chinei, Ungariei, Germaniei şi Iran, primele două clasate în serie urmând să acceadă în faza eliminatorie. Luni, 1 octombrie, la Izvorani, a fost prezentată oficial Echipa Olimpică a României, iar marţi a fost programată plecarea delegaţiei tricolore spre Buenos Aires, gazda Jocurilor Olimpice de Tineret, în perioada 6-18 octombrie 2018.
În urmă cu patru ani, baschetul românesc participă, în premieră, în cadrul Jocurilor Olimpice de Tineret, echipa feminină de baschet 3×3 formată din Ana Ferariu, Iringo Debreczi, Kincso Kelemen şi BetriceTimea Peter reuşind atunci să se claseze pe locul 12 în competiţia olimpică gazduită de Nanjing. Anul acesta, delegaţia olimpică a României are din nou în componenţă patru sportive care vor participa la întrecerile de baschet 3×3, Maria Ferariu, Carla Popescu, Ilinca Păun şi Sonia Cazacu urmând să joace sub îndrumarea antrenoarei Monika Boriga la JOT 2018 de la Buenos Aires. Cele patru sportive care vor reprezenta baschetul românesc în Argentina au făcut parte în acest an din naţionala feminină de junioare a României care s-a clasat pe locul 9 la Campionatul European U18, Divizia B, din Austria, iar Maria Ferariu şi Carla Popescu au evoluat şi în reprezentativa tricoloră de tineret care s-a clasat pe locul 4 la Campionatul European U20, Divizia B, de la Oradea.
Zilele trecute, FIBA a anunţat şi componenţa grupelor din cadrul competiţiei de baschet 3×3 de la Jocurilor Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, la start aflându-se 20 de naţionale feminine, printre care se numară şi reprezentativa României, precum şi 20 de naţionale masculine. în competiţia feminină, participantele au fost împărţite în patru grupe a câte cinci echipe, iar componenţa grupelor a fost stabilită automat, în funcţie de clasamentul pe naţiuni stabilit de FIBA 3×3 la 1 septembrie 2018. Astfel, conform FIBA, naţionala României va evolua în Grupa A, împotriva selecţionatelor Chinei, Ungariei, Germaniei şi Iran. Ţinând cont de sistemul competiţional, echipele clasate pe primele două locuri din fiecare grupă se vor califica în faza următoare a competiţiei. Pe de altă parte, conform anunţului FIBA, din Grupa B fac parte Ucraina, Venzuela, Sri Lanka, Egipt şi SUA, din Grupa C fac parte Andorra, Franta, Indonezia, Mexic şi Argentina, iar în Grupa D, supranumită şi „Grupa Morţii” de către oficialii forului internaţional, se vor întâlni Estonia, Olanda, Republica Cehia, Spania şi Australia.
Mai jos vă prezentăm şi programul meciurilor pe care le va susţine naţionala României în Grupa A: România – Germania (7.10.2018, terenul principal, ora locală 10:30) Iran – România (07.10.2018, terenul principal, ora locală 12:30) România – China (11.10.2018, terenul principal, ora locală 10:30) Ungaria – România (11.10.2018, terenul principal, ora locală 14:00)
Primele meciuri din faza eliminatorie sunt programate pentru 16 octombrie, primele două clasate din Grupa A urmând să joace în crucis cu primele două echipe din Grupa C (A1 – C2 şi A2 – C1), iar concursurile individuale vor avea loc în 15 octombrie.
Echipa olimpică a fost prezentată luni, la Izvorani
Luni, 1 octombrie, a avut loc în Sala Polivalentă din cadrul Complexului Olimpic „Sydney 2000” din Izvorani, prezentarea oficială a Echipei Olimpice care va reprezenta România la Jocurile Olimpice de Tineret (JOT), întreceri găzduite de Buenos Aires în perioada 618 octombrie. Alături de componenţii Echipei Olimpice a României au mai fost prezenţi la evenimentul de la Izvorani Mihai Covaliu, preşedintele COSR, Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului, Excelenţa Sa Felipe Alvarez de Toledo, ambasadorul Republicii Argentina în România, George Boroi, secretarul general al COSR, precum şi membrii Comitetului Executiv al COSR, dar şi conducători ai forurilor naţionale sportive cu reprezentanţi în competiţiile JOT Buenos Aires 2018.
Din Echipa Olimpică a României fac parte şi reprezentanţii baschetului românesc, sportivele Sonia Alexandra Cazacu, Maria Ferariu, Ilinca Sofia Păun şi Carla Antonia Popescu, precum şi antrenorul Monika Isabela Boriga, naţionala noastră urmând să evoleze, după cum am precizat, în cadrul competitiei de baschet 3×3 de la JOT Buenos Aires 2018. Conform COSR, România va fi reprezentată în întrecerile olimpice din Argentina la atletism, baschet 3×3, canotaj, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, judo, haltere, înot, lupte, sărituri în apă, scrimă, tir sportiv, tenis de masă şi tenis.
La evenimentul de la Izvorani, jurământul olimpic a fost rostit de canotoarea Tabita Maftei, cea care va purta drapelul României la ceremonia de deschidere a JOT Buenos Aires 2018, iar jurământul oficialilor a fost depus de antrenorul de tenis de masă Petre Arnăutu. Şeful de misiune al României la JOT Buenos Aires 2018 este Florin Misca, secretarul general-adjunct al COSR, iar Dragoş Tătaru este adjunctul şefului de misiune. Din staff-ul tehnic al Echipei Olimpice a României mai fac parte medicul Dan Valentin Anghelescu şi asistentul medical Justin Radutu, iar Liliana Dorneanu este responsabil secretariat şi program cultural educative, în vreme ce Oana Enache este responsabil economic.
Conform CIO, la JOT Buenos Aires 2018 şi-au anunţat prezenţa 3.998 de sportivi juniori din 206 ţări, aceştia urmând să se confrunte în 32 de discipline sportive. România va fi reprezentată de 34 de sportivi, care vor concura în 14 discipline sportive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Psihologia politică şi apărarea socială (XXXIV)

dr. Gustave Le Bon Totuşi rezistă, acest guvern aşa de discreditat, pentru simplul fapt că nu ai cu cine să-l înlocuieşti. Unul dintre prefecţii săi, domnul J. d’Auriac, spune foarte bine în cartea sa Franţa de astăzi: „dacă guvernul nostru se menţine la putere de patruzeci de ani, asta se […]