Modificări preconizate pentru taxa de drum

Date:

Potrivit unor propuneri legislative, noul tarif pentru taxa de drum în România ar putea fi calculat ținând cont de câteva variabile precum perioada de timp pentru care e emisă, numărul de kilometri parcurși, categoria  și norma de poluare a autovehiculului.

Aceste lucruri ar influența considerabil tariful pe care șoferii o să fie nevoiți să-l plătească în viitor. De pildă, pentru TIR-uri și camioane, ar putea fi o taxă cu până la șase ori mai mare. Totodată se vor scumpi și rovinietele pentru autoturisme.

Vestea bună este că modul de calcul al rovinietei nu se va schimba anul acesta. Prin urmare se mențin tarifele actuale pentru toate categoriile de viniete, după cum  a transmis CNAIR. De anul viitor se va implementa însă o modificare importantă. Dacă în prezent posesorii de autoturisme își pot achiziționa roviniete cu valabilitatea de 7 zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni, în 2024 va fi instituită și vinieta de 1 zi. De asemenea, se va crea și rovinieta de două luni, care va putea fi achiziționată de toate categoriile de vehicule. În plus, pentru categoria vehiculelor de marfă va fi eliminată vinieta de 90 de zile și va fi introdusă una cu valabilitate de 60 de zile.

De menționat că Planul Național de Redresare și Reziliența (PNRR) include astfel de modificări, cât și altele, având în vedere că de implementarea acestora depind fondurile europene pentru investițiile în autostrăzi în țara noastră.

Modificările respective vin în concordanță cu taxele în funcție de poluare deja existente în alte țări europene, precum Austria, Ungaria și Bulgaria.

Planul Național de Redresare și Reziliența (PNRR) prevede și înlocuirea mașinilor poluante cu unele cu emisii reduse sau în totalitate electrice.

În urma acestui proiect, șoferii care dețin mașini vechi o să fie nevoiți să plătească taxe din ce în ce mai mari. Totodată, mașinile mai vechi de 15 ani este foarte posibil să nu mai poată fi înmatriculate în viitorul apropiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Un parc fotovoltaic va asigura în mare parte consumul public de energie electrică din  Târgoviște!

 În ultima  ședință de consiliu local, a fost aprobat...

Formarea profesioniștilor din educația timpurie, cu  finanțare prin PNRR

S-a lansat apelul de proiecte „Formarea profesioniștilor din educația...

Comunitatea din Mănești are în patrimoniu, o nouă investiție în domeniul educațional, noua Școală Drăgăești-Pământeni

Investiția în educație înseamnă investiție în viitorul comunității. S-a inaugurat...