Modernizarea managementului deşeurilor, în Europa

0 0

Europa avansează cu viteză către un nou concept de management al deşeurilor de la depozitare la reciclare. Esenţa acestui concept este până la urmă sănătatea cetăţenilor pe care o protejăm prin înlăturarea efectelor nocive ale gropilor de gunoi asupra calităţii aerului, apei şi solului. Din păcate, România se află într-un decalaj istoric faţă de celelalte state din Occident în care eforturile pentru un mediu mai curat au decurs în mod natural din nevoile cetăţenilor. Astăzi 107 de rampe de deşeuri trebuie închise fiind neconforme cu standardele de mediu.
Soluţia pe care grupul PPE o propune pentru deblocarea situaţiei precare a depozitelor de deşeuri din România este modernizarea managementului deşeurilor în Europa. Noua directivă a deşeurile propune măsuri de eficientizare a utilizării resurselor pentru că deşeurile, odată reciclate, devin o resursă profitabilă în sine. Aceasta este de fapt baza economiei circulare pe care o propunem cetăţenilor europeni. Pentru o ţară precum România este vitală trecerea de la sistemul actual în care managementul gunoaielor se opreşte la acumularea acestora în nişte munţi de gunoaie la marginea oraşului. Acest salt este într-adevăr dificil de realizat pentru că trebuie să scădem cantitatea de gunoi nesortat depozitat de la 87% astăzi la cel mult 5% în 2030. Alte state membre care au început tranziţia aceasta în urmă cu 15 ani, îşi propun la ora actuală chiar să închidă centrele care valorifică energetic deşeurile prin ardere. Deşi opţiunea incinerării pare viabilă, aceasta nu este sustenabilă pe termen lung nici măcar din punct de vedere economic din cauza costurilor ce decurg din legislaţia privind emisiile de dioxid de carbon. Viziunea pe care grupul politic PPE o propune Europei tinde spre reutilizarea şi reciclarea deşeurilor cu beneficii directe pentru mediu, economie şi eficienţa utilizării resurselor.
Insă, pentru acest lucru, României îi lipseşte în acest moment o strategie a gestionării deşeurilor care să integreze eforturile autorităţilor naţionale şi locale. Dacă luăm de exemplu problema colectării şi valorificării deşeurilor vă pot spune că astăzi primăriile unor oraşe ca Amsterdam susţin colectarea separată a deşeurilor din preţul pe care îl percep pentru sticla, hârtie, gunoi menajer, toate fiind vândute unei întregi industrii care reciclează sau reutilizează deşeurile menajere. Da, este adevărat că statul a susţinut şi susţine în continuare acele proiecte care dezvoltă noi tehnologii sau procese, dar nu se implică în subvenţionarea proceselor în sine. Motivul este unul simplu şi perfect aplicabil României: nu sunt destui bani publici ca să subvenţionezi operarea întregului lanţ de sortare-reciclare.
De fapt, soluţia pe care o propun autorităţilor din România pentru a reuşi să depăşim acest decalaj istoric este direcţionarea fondurilor existente pentru crearea acelor verigi lipsă din lanţul economic. Mă refer aici la construirea de capacităţi de colectare separată în zonele rurale sau defavorizate şi la susţinerea implementării unor tehnologii de ultimă generaţie care să transforme gunoiul menajer în resurse regenerabile precum biogazul şi fertilizanţii naturali. În plus, în momentul în care un plan naţional de management al deşeurilor va stabili circuitul şi standardele de valorificare a deşeurilor, atunci companiile de reciclare vor avea siguranţa necesară pentru investiţii majore din bani, atenţie, privaţi.
Revenind la problema deşeurilor, avem numai 12 ani timp în care să finalizăm construcţia unui circuit integrat între cetăţean, administraţia locală şi procesatorii de deşeuri astfel încât să reutilizăm sau să reciclăm un procent de 70% din totalul de deşeuri municipale. Propunerile PPE sprijină exact această viziune solicitând statelor membre să direcţioneze stimulentele economice pentru trecerea de la depozitare şi ardere la reciclare şi reutilizare. Sper ca Planul naţional de gestionare a deşeurilor, odată cu adoptarea sa, să conţină măcar bazele acestei viziuni şi să ducă la o evoluţie vizibilă a stării de facto pentru că, ce e drept, nu mai avem mult timp la dispoziţie. Material publicat, pe site-ul „Realitatea net”, cu sprijinul Grupului PPE. PPE este cel mai mare grup din Parlamentul European, ce reuneşte forţe politice pro-europene de centru şi de centru-dreapta, care doresc să consolideze obiectivul unei Europe mai competitive, mai democratice, mai transparente şi al unei economii sociale de piaţă. (M.C.)

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ghid consultativ pentru dezvoltarea de proiecte pilot şi de noi produse şi tehnologii finanţate prin PNDR 2020

Agenţia pentru Finanţarea investiţiilor Rurale a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.info, versiunea consultativă a Ghidului solicitantului aferent submăsurilor 16.1 „Sprijin pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor operaţionale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse” şi 16.1a „Sprijin pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor operaţionale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, […]