Minunea Înmulţirii Pâinilor

Date:

Arhiepiscopia TragovisteÎntr-una din zile, aflându-Se Domnul pe malul lacului Ghenizaret şi văzând mulţimile care se înghesuiau să-L cunoască şi să-I asculte învăţătura, a început să le vorbească, predicându-le până seara târziu. Atunci au venit ucenicii şi I-au zis:
„Dă drumul mulţimilor ca să se ducă în sate şi să-şi cumpere de mâncare. lisus însă le-a răspuns: N-au trebuinţă să se ducă, daţi-le voi să mănânce! Iar ei l-au răspuns: Nu avem aici decât cinci pâini şi doi peşti. Şi El a zis: Aduceţi-Mi-le aici!” Şi I-au fost aduse. Şi luându-le în mâini, Şi-a înălţat privirea către cer, S-a rugat Părintelui Său, le-a binecuvântat şi le-a dat ucenicilor Săi, iar ucenicii mulţimilor. Şi nu erau puţine persoane, ne spune Evanghelia, erau cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii, şi toţi aceia, prin minune dumnezeiască s-au săturat, ba încă au mai şi rămas douăsprezece coşuri de fărămituri. Aceasta este, pe scurt, minunea pe care o relatează această evanghelie! Şi este lesne de înteles că toată lumea a fost bucuroasă în seara aceea, pentru că a primit în dar hrană.
A primit hrană sufletească, prin învăţătura Mântuitorului, dar a primit şi hrana aceasta pământească. Omul fiind format din două părţi, adică trup şi suflet, are în viaţă şi bucurii sufleteşti şi bucurii pământeşti, are şi ispite sufleteşti şi ispite trupeşti. Are nevoie pe pământ de hrană sufletească pentru mântuire şi de hrană trupească materială pentru a-şi menţine viaţa în trup. Pentru hrana materială avem părinţi care se îngrijesc de copii şi le asigură cele necesare vieţii. Iar pentru hrana duhovnicească necesară mântuirii sufletelor, avem părinţi duhovniceşti, care se îngrijesc de mântuirea credincioşilor încredinţaţi lor de Hristos.
Cea dintâi hrană este învăţătura de credinţă. Ea este temelia Bisericii lui Hristos, este cuvântul viu şi neschimbat propovăduit de Fiul lui Dumnezeu şi de Sfinţii Apostoli şi scris cu litere de foc în Sfânta Evanghelie. Credinţa curată în Dumnezeu, Cel în Sfânta Treime închinat şi mărit, este cuprinsă pe scurt în Crez, este mărturisită de două mii de ani de Biserică şi de sfinţii ei slujitori şi este aparată cu jertfa numeroşilor martiri şi cu învăţătura tuturor Sfinţilor Părinţi şi Cuvioşi.
A doua hrană duhovnicească, de aceeaşi valoare cu credinţa curată, este viaţa morală în rândul credincioşilor noştri. Apoi, să traim şi să punem în practică învăţătura Sfintei Evanghelii, ştiind că, credinţa fără fapte bune este moartă (Iacob 2, 17-20). Adică să fim oameni de rugăciune, sa trăim în pace cu toţii, să mergem regulat la biserică şi să creştem copiii în frica şi dragostea de Dumnezeu. Cine trăieşte cu Hristos şi în Hristos nu va flămânzi şi nu va mai înseta niciodată. Misiunea Mântuitorului a fost şi este aceea de a Se oferi oamenilor şi de a le împărtăşi dorinţa lui Dumnezeu de mântuire.
Pr. prof. dr. Cosmin Santi Seminarul Teologic Ortodox „Sf. loan Gură de Aur” – Târgovişte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cazare Confortabilă la Prețuri Accesibile: Blue Sky Hotel din Eforie Nord

Anul 2023 a fost un an fantastic pentru a...

Viitorii jandarmi se recrutează și la Jandarmeria Dâmbovița 

 Inspectoratul de Jandarmi Județean “Mircea cel Bătrân” Dâmbovița  recrutează...

Evită orice tip de oferte și alege să rămâi în siguranță!

Oricât de tentant ar suna o ofertă de muncă...

Prohibiție , pescuitul este interzis în habitatele piscicole naturale!

Timp de 60 de zile este interzis pescuitul comercial,...