„Mica Unire”, la Târgovişte

Piaţa Tricolorului din municipiul Târgovişte a găzduit astăzi un ceremonial militar, închinat „Micii Uniri”, act istoric desăvârşit la 24 ianuarie 1859.

În acest an, se împlinesc 162 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru loan Cuza (18591866). Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Evenimentul a fost organizat de lnstituţia Prefectului -Judeţului Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Primăria Municipiului Târgovişte şi Garnizoana Târgovişte.

La activităţile dedicate Zilei de 24 Ianuarie au participat: preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, vicepreşedinţii CJD Luciana Cristea şi Antonel Jîjîie, secretarul general al judeţului Dănuţ Popa, prefectul judeţului, Aurelian Popa, primarul municipiului Târgovişte, Cristian Daniel Stan, parlamentari, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Târgoviştei, Garnizoanei Târgovişte, Ministerului Afacerilor Interne, Asociaţiei „Cultul Eroilor”, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război.

Ceremonialul dedicat Micii Uniri a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de mesajele autorităţilor locale şi judeţene.
Despre semnificaţia istorică a zilei a vorbit astăzi şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, care a subliniat importanţa actului istoric de la 1859:
„Se împlinesc, astăzi, 162 de ani de la un eveniment memorabil pentru istoria noastră, Mica Unire, pe a cărei temelie urma să se consfinţească, în 1918, la Alba-Iulia, visul cel mai arzător al românilor – unirea într-un singur stat. Această dată marchează momentul istoric în care românii au conştientizat că împreună sunt mai puternici şi că interesele unei naţiuni sunt mai presus de interesele individuale.
Ziua de 24 ianuarie ne face din nou să retrăim, cel puţin la nivel de poveste istorică, paşii făcuţi de strămoşii noştri pentru tot ce înseamnă astăzi România.
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne, prin recunoaşterea unirii depline, crearea primului Parlament unic al României şi a primului guvern unitar, prin reformele sale -adoptarea primei Constituţii româneşti, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstireşti, reforma agrară şi reforma învăţământului.
Cinstim o pagină măreaţă de istorie şi, de aceea, vă invit pe toţi cei care simţiţi româneşte să priviţi această zi cu bucurie, cu mândrie şi cu încredere în forţele proprii şi în ţara noastră! Este nevoie să învăţăm să fim uniţi şi -mai important, să fim conştienţi că doar prin unitate, un popor îşi poate alege şi hotărî destinul.
Am încredere în destinul nostru naţional şi european. Am încredere în dâmboviţeni, români şi în România!
În memoria înaintaşilor noştri, pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut, acela de a-şi apăra ţara chiar cu preţul vieţii, vă invit, dragi dâmboviţeni, să ne unim gândurile şi sufletele în amintirea unui moment istoric care a influenţat decisiv soarta poporului nostru.
La mulţi ani, România! Cinste eroilor neamului românesc!”
Evenimentul dedicat Micii Uniri s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi interpretarea horei unirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Staţiunea Peştera-Padina, un proiect foarte important pentru turismul dâmboviţean

Staţiunea Peştera-Padina este un proiect foarte important pentru turismul dâmboviţean şi naţional, iar o astfel de investiţie trebuie tratată cu maximă atenţie şi seriozitate.Tocmai de aceea, a avut loc o întâlnire de lucru la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa cu şeful de proiect, prorectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” […]