Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște a găzduit un ceremonial militar, închinat „Micii Uniri”, act istoric desăvârșit la 24 ianuarie 1859. În acest an, se împlinesc 164 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).
Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului – Județului Dâmbovița, Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Municipiului Târgoviște și Garnizoana Târgoviște.
La activitățile dedicate Zilei de 24 Ianuarie au participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, vicepreședinții CJD Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului Dănuț Popa, prefectul județului, Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, parlamentari, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, Garnizoanei Târgoviște, Ministerului Afacerilor Interne, Asociației „Cultul Eroilor”, cadre militare active, în rezervă și retragere, veterani de război.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan a subliniat importanța actului istoric de la 1859:
” Avem datoria de a le transmite copiilor și nepoților noștri, din generație în generație, conștiința că prezentul îl datorăm prețuirii trecutului, așa cum a scris și marele poet român Mihai Eminescu.Mica Unire din 24 Ianuarie 1859 a fost posibilă datorită voinței noastre de a ne reîntregi identitatea ca popor și teritoriul statului pe care l-am moștenit de la strămoșii noștri. Mulțumesc tuturor celor prezenţi, astăzi, în Piața Tricolorului, pentru că au trăit emoţia acestui eveniment important pentru noi toți! Îndemnul meu este să continuăm efortul înfăptuitorilor Unirii și, astfel, să reușim să facem tot ceea ce stă în puterea noastră pentru dâmbovițeni, pentru județul Dâmbovița și pentru România!
𝐋𝐚 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐢 𝐚𝐧𝐢, 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚! 𝐋𝐚 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐢 𝐚𝐧𝐢, 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢! 𝐋𝐚 𝐌𝐮𝐥𝐭𝐢 𝐀𝐧𝐢, 𝐝𝐚𝐦𝐛𝐨𝐯𝐢𝐭e𝐧𝐢!”
Evenimentul dedicat Micii Uniri s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și interpretarea horei unirii.