Membri comunităţii bulgare din Târgovişte au sărbătorit Tudoriţa sau Paştele Cailor

Sâmbătă, 16 martie, a fost o sărbătoare cu totul deosebită în Cartierul Matei Voievod, locuit, în mare măsură, de membrii comunităţii bulgare.Primăria Târgovişte şi Asociaţia „Zaedno” a bulgarilor din Târgovişte au organizat şi în acest început de primăvară sărbătoarea „Paştele Cailor” – Konski Velikden. Evenimentul a început în jurul orei 10.30, cu primirea invitaţilor, dintre care nu au lipsit primarul Cristian Stan, Andrei Plumb ori fostul primar Gabriel Boriga. Gospodarii s-au deplasat apoi cu căruţele la Biserica Sf. Nifon, unde au ascultat slujba religioasă, urmată de sfinţirea cailor şi a grădinarilor
Din program nu au lipsit parada cailor, întrecerile hipice şi spectacolul folcloric românesc şi al minorităţilor naţionale. De la ora 16.30, actorii Teatrului „Tony Bulandra” au oferit un spectacol pentru cei mici, la Sala Matei-Voievod.
Acest obicei este unic în România şi se desfăşoară în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. „Paştele Cailor” sau „Tudoriţa” marchează ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.
După slujba religioasă, femeile oferă bărbatului „konceta” (căluţi din aluat de pâine), iar acesta împarte pâinica în două părţi egale, jumătate fiind mâncată de el, iar cealaltă jumătate de cal, pentru a întări, astfel, legăura dintre ei.
„Astazi, am avut onoarea de a participa la un eveniment unic în Romania, organizat de catre bulgarii târgovişteni.
„Tudoriţa” sau „Paştele Cailor” oferă an de an, un spectacol al muzicii, dansului şi portului tradiţional, reprezentând în acelaşi timp şi o sărbătoare a vestirii primăverii şi a începutului muncilor agri-cole.(…)
Doresc să felicit comunitatea bulgară din Târgovişte pentru modul în care ştie să-şi păstreze şi să-şi perpetueze tradiţiile, repere importante în peisajul cultural dâmboviţean şi nu numai.”- a scris Cristian Stan pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Natalitate în creştere pe final de an

Evoluţia principalelor fenomene demografice în Dâmboviţa, pe finalul anului trecut, a fost caracterizată printr-o uşoarăcreştere la numărul naşterilor în timp ce rata mortalităţii a rămas la acelaşi nivel. În luna decembrie 2018 , s-a înregistrat naşterea a 352 copii, cu 12 naşteri mai multe decât în noiembrie şi cu 63 […]