Membri ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” pichetează azi Ministerul Sănătăţii

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a anunţat declanşarea procesului de consultarea a membrilor de sindicat şi organizaţiilor membre în privinţa organizării unui program de proteste ample. Decizia finală va aparţine Consiliului de Coordonare la FSSR care se va întruni astăzi, la Bucureşti. Un prim protest, sub forma unei greve japoneze a avut loc vineri, 5 octombrie, ca măsură de avertisment din partea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” împotriva blocării negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector.
Tot astăzi va fi pichetat sediul Ministerului Sănătăţii, de către delegaţii participanţi la Consiliul de coordonare. Principalele revendicări ale menbrilor federaţiei sunt:
Negocierea şi semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, conform Acordului încheiat cu Guvernul.
Acordarea creşterilor salariale aferente anului 2019 începând cu luna ianuarie 2019 pentru toate categoriile de salariaţi care nu au beneficiat de creşterea salariului de bază.
Respectarea drepturilor sociale prin impozitarea indemnizaţiei de hrană la acelaşi nivel cu tichetele de masă (sau considerarea ei ca normă de hrană) şi eliminarea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% (art. 25 din legea 153/2017), această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.
Eliminarea inechităţilor aferente sporurilor prin negocierea şi acordarea sporurilor între limitele minime şi cele maxime pentru salariaţii din toate categoriile de spitale, inclusiv pentru cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Modificarea legii salarizării conform solicitărilor înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.
Plata sporurilor de sâmbătă şi duminică la nivelul de 100% din salariul de bază şi eliminarea sumelor aferente lor din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.
Acordarea sporurilor de gardă şi a sporului de tură prin raportarea la noul salariul de bază; acordarea drepturilor de hrană în
gărzi.
Introducerea echităţii în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul (reducerea stagiului de cotizare proporţional cu timpul lucrat în cadrul celui de-al doilea CIM). Acordarea voucherelor de vacanţă la toţi salariaţii din toate unităţile sanitare şi eliminarea cheltuielilor cu aceste vouchere din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.
Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi de tratament a pacienţilor prin creşterea finanţării unităţilor sanitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ANUNŢ PRIVIND VÂNZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE Anul 2018 luna OCTOMBRIE 05

ANUNŢ PRIVIND VÂNZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE Anul 2018 luna OCTOMBRIE 05