Mecanisme corective pentru asigurarea unui tratament echitabil al contribuabililor

Ministrul Finanţelor Publice urmează să elaboreze un proiect de act normativ menit să ajusteze unele prevederi legale în raport cu situaţia existentă şi să introducă mecanisme corective pentru asigurarea unui tratament corect şi echitabil al contribuabililor, de natură să contribuie la creşterea atractivităţii mediului de afaceri din România.
Principalele prevederi ale proiectului de act normativ, care va fi pus în dezbatere publică, de către Ministerul Finanţelor Publice se referă la unităţile administrativ-teritoriale, care pot solicita împrumuturi, în limita a 450.000 mii lei, pentru finanţarea furnizării energiei termice în sezonul rece. Unităţile administra-tiv-teritoriale pot contracta împrumuturile numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, şi numai dacă la data depunerii documentaţiei nu prezintă restanţe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare. De asemenea, se urmăreşte includerea contribuabililor care realizează venituri impuse pe baza normelor anuale de venit sau pe baza câştigului net anual, în categoria celor care beneficiază de bonificaţie la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale dar şi extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru cazarea la hotel, inclusiv camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea; utilizarea facilităţilor sportive; accesul parcuri de distracţii şi parcuri recreative.
Se stabileşte 15 martie 2019 drept termen de plată pentru impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, pentru diferenţele de impozit şi/sau contribuţii rămase de achitat stabilite prin decizii de impunere anuală pentru perioada 2014-2017. Pentru plata cu anticipaţie a sumelor stabilite prin deciziile de impunere anuală, care au în vedere definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 şi definitivarea contribuţiei de asigurări sociale datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la 15 decembrie 2018, inclusiv. De asemenea, se stabileşte 30 iunie 2019 drept termen de plată pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizii de impunere anuală pentru definitivarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017. Pentru plata cu anticipaţie a sumelor stabilite prin decizie de impunere ce au în vedere definitivarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la 31 martie 2019, inclusiv.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

A FOST APROBAT CUANTUMUL SUBVENŢIILOR CARE SE VOR PLĂTI DIN 16 OCTOMBRIE

In ultima şedinţă de guvern a fost aprobată hotărârea privind stabilirea, pentru anul 2018, a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii […]