Maternităţile au nevoie urgentă de fonduri pentru a salva vieţile celor mai vulnerabili nou-născuţi

0 0

Oricât de bun ar fi un medic şi oricâtă voinţă de viaţă ar avea un copil de nici 1.000 de grame, capacitatea maternităţilor de a salva vieţile nou-născuţilor prematur depinde în mod direct de aparatura medicală pe care o au. Într-o lume care îşi pune problema sofisticată a folosirii Inteligenţei Artificiale în domeniul medical, în maternităţile din România copiii pot muri, pentru că nu există pentru ei un incubator performant.
Astfel, numai în 2018, în România sau înregistrat 1.214 de decese ale copiilor sub un an, cu o rată a mortalităţii infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de naşteri) de 6,5%o, potrivit datelor semi-definitive pentru anul 2018, furnizate de INS. Mai mult de jumătate dintre decesele sub un an se produc în prima lună de viaţă (mortalitate neona-tală).
Analiza factorilor favorizanţi realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că o parte din aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună monitorizare antenatală, care ar fi permis atât intervenţii în sarcină, cât şi direcţionarea sarcinilor cu complexitate mare către unităţi echipate corespunzător. „Au fost alegeri. Au trecut. O să mai fie. A fost ziua naţionala a României. O să mai fie. A fost şi ziua mondială a prematurităţii. O să mai fie… Din păcate, de prematurii din România s-a cam uitat.
Anul acesta a fost bătut un record, din păcate negativ, aşa cum sunt toate recordurile la noi… Cei mai puţini bani alocaţi nou-născuţilor, în special prematuri, prin Acţiunea prioritară a Ministerului Sănătăţii pentru secţiile de ATI. Ca să fiu mai la obiect: 376.000 lei (2015), 600.000 lei (2016), 511.000 lei (2017), 324.000 lei (2018) şi doar 341.000 lei (2019). Cifrele sunt pentru Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, una dintre cele şapte maternităţi de nivel 3 din Bucureşti care deservesc tot sudul ţării. Nu ştiu cum e la alte maternităţi, dar sunt convins că e la fel, din ce am vorbit cu alţi colegi. O să fie rectificare de buget. Sper să cuprindă şi nou-născuţii şi un mic program AP-TI, de susţinere a secţiilor de terapie intensivă. Din păcate, nou-născuţii prematuri nu aduc voturi”., spune doctorul Adrian Sorin Crăciun, responsabil de programul AP-TI în Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino. (MC)

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Pompierii târgovişteni continua acţiunile umanitare

Aşa cum ne-au obişnuit, pompierii de la Detaşamentul Târgovişte au desfăşurat o nouă acţiune umanitară. De această dată, a fost rândul a 91 de copii de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Copii cu Handicap Târgovişte din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, pe care […]