Măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19 la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară(ANSVSA) a elaborat şi transmis către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) judeţene, instrucţiuni care detaliază recomandările privind aplicarea unor măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19 la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în incinta cărora au acces consumatorii.Recomandările se referă la respectarea anumitor reguli stricte de igienă de către personalul lucrător, inclusiv cu privire la echipamentul de protecţie, implementarea planului de curăţare şi dezinfecţie, precum şi accesul consumatorilor în unităţilor de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veteri-nar şi pentru siguranţa alimentelor.
Un element important în ceea ce priveşte accesul consumatorilor în aceste unităţi, este reprezentat de faptul ca operatorii economici să implementeze proceduri, astfel încât să fie respectată distanţa socială minimă de 1,5 m stabilită de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU). Totodată, au fost elaborate recomandări privind fluxul de

personal în cazul pieţelor agro-alimentare pentru a fi implementate de persoanele responsabile cu administrarea acestora.
De asemenea, în contextul Sărbătorilor Pascale şi al evoluţiei situaţiei generate de COVID-19, ANSVSA a transmis instrucţiuni la DSVSA judeţene, prin care s-a acordat posibilitatea crescătorilor de ovine care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, de a sacrifica mieii în fermă/exploataţie în anumite condiţii, după cum urmează:
La nivelul fermei/exploataţiei trebuie să fie asigurate facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor;
Controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial;
Verificarea respectării regulilor de

bunăstare a animalelor în timpul sacrificării;
Efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial;
Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman;
Verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel; Respectarea distanţei minime sociale sta

bilită de de CNSSU.
În ceea ce priveşte carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploataţie în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Târgovişte:130 de agenţi constatatori abilitaţi să verifice respectarea măsurilor de autoizolare

Prin Direcţia de Asistenţă Socială a primăriei şi Poliţia Locală a fost stabilit un număr de 130 de agenţi constatatori, care verifică respectarea măsurilor de izolare la domiciliu, precum şi a celorlalte interdicţii impuse în această perioadă. „Am ales să desemnăm un număr atât de mare de agenţi constatatori astfel […]