Măsuri pentru debirocratizare şi pentru flexibilizarea relaţiilor de muncă în microîntreprinderi, adoptate de Guvern

Microîntreprinderile cu până la 9 angajaţi vor putea ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu aceştia prin acord scris, iar specificarea atribuţiilor postului se va putea face atât verbal, cât şi în formă scrisă, la solicitarea angajatului.
Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern, care modifică şi completează Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, mai prevede eliminarea obligaţiei microîntre-prinderilor de a întocmi un Regulament intern.
„Microîntreprinderile cu până la 9 salariaţi sunt cele mai afectate de lipsa de personal calificat în domeniile economic, juridic sau resurse umane, adică cele care desfăşoară activităţi de natură administrativă. Costurile sunt şi ele mari, birocraţia este excesivă, dacă ne raportăm la dimensiunea acestor societăţi, astfel că reducerea sarcinilor administrative inutile poate sprijini potenţialul microîntreprinderilor de a menţine locuri de muncă, mai ales în actualul context epidemiologic”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.
Potrivit datelor deţinute de Inspecţia Muncii, în România există în prezent 445.491 de angajatori care au până la 9 salariaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Poliţa RCA, obligatorie şi pentru maşinile care nu circulă, daca nu au fost radiate

Românii sunt buni de plată pentru maşinile foarte vechi pe care le deţin, chiar dacă automobilele nu mai pot circula pe şoselele din ţară. Este concluzia unei decizii a Curţii Europene de Justiţie care statuează că toate vehiculele înmatriculate pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să aibă RCA până în momentul […]