Măsuri întreprinse de ANSVSA ca urmare a confirmării unor focare de gripă aviară în Polonia

comisia turopeana a informat aespre evoluţia unui număr de 9 focare de gripa aviara, cu subtipul H5N8, înalt patogena, care evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubar-towski şi Ostrowski din Polonia.
Adoptarea Deciziei privind măsurile de protecţie şi regionalizarea, consecutivă declarării acestor focare de catre Polonia, a fost demarată la nivelul Comisiei Europene.
Având în vedere prevederile legislaţiei europene în vigoare, în baza principiului pre-cauţiunii, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în ţara noastră.

In acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia.
Totodată, sunt informaţi crescătorii de păsări, despre situaţia epidemiologică mai sus menţionată apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.
ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, ver

ificându-se următoarele aspecte:

trasabilitatea produselor si subprodusele de pasare (carne, oua, prduse din oua) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor;

documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante;

respectării cerinţelor generale si specifice de igienă.
ANSVSA monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile

apărute în comertul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intraco-munitar.
Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menţionate, neconformităţi cu privire la păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din pasăre.
In urma discutiilor, purtate de preşedintele ANSVSA cu conducerea Serviciilor veterinare din Polonia, au fost oferite asigurări din partea acesteia că au fost aplicate toate măsurile legale şi că din zonele supuse restricţiilor nu au fost trimise spre comercializare în România păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din păsăre.
De asemenea, ANSVSA a fost informată de către Comisia Europeană /Directoratul G -Crisis management in food, animals and plants, despre măsurile de protecţie şi restricţiile impuse în focarele de boală din Polonia.
Menţionăm că, în perioada 16-17 ianuarie, experţi din cadrul ANSVSA vor participa la Bruxelles, la o sesiune specială dedicată acestei teme.
In functie de evoluţia epidemiologică a bolii în Polonia, ANSVSA va actualiza informaţiile şi va impune, după caz, aplicarea de noi măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Şcoala începe luni, 13 ianuarie 2020

Semestrul al doilea începe luni, pe 13 ianuarie 2020, şi este unul dintre cele mai lungi semestre din istoria recentă a şcolii, acesta având 20 de săptămâni, faţă de doar 15 săptămâni câte a avut primul semestru. Semestrul al Il-lea (20 săptămâni) Cursuri: Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 […]