Manifestare maraton sub egida „Zilele Arbitrajului Instituţionalizat”

Anul acesta, manifestările sub egida „Zilele Arbitrajului Instituţionalizat” s-au desfăşurat în Târgovişte, Bucureşti, Constanţa şi Alba Iulia, incluzând aici o conferinţă, un seminar, încheieri de acorduri de colaborare, întâlniri şi mese rotunde cu mai vechi şi noi parteneri şi sau finalizat cu Jurământul de primire în profesia de arbitru.
Organizatorii au satisfacţia realizării obiectivelor propuse, vorbind în primul rând despre o promovare eficientă în rândul cetăţenilor şi al instituţiilor statului din aproape toate zonele ţării a instituţiei arbitrajului şi a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat (instituţie jurisdicţională care funcţionează în cadrul Asociaţiei de Arbitraj Instituţionalizat).
în organizarea evenimentelor pendinte manifestării s-a colaborat cu instituţii/autorităţi din judeţul Dâmboviţa (Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Primăria Târgovişte, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, CEC-CAR Dâmboviţa, Crucea Roşie Dâmboviţa, Corpul Profesional al Madiatorilor din Dâmboviţa), din Bucureşti (Confederaţia „Patronatul Român”, Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociaţia Europeană „Dimitrie Cantemir”, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România, Consiliul Directorilor din Serviciile Funerare, Asociaţia Specialiştilor Auto din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară), din Prahova (CECCAR Prahova), Constanţa (Universitatea „Spiru Haret” din Constanţa), Alba (Arhiepiscopia Alba Iulia, Prefectura Alba, Primăria Alba şi Casa Judeţeană de Pensii Alba, Garnizoana Alba) şi din Italia (Organizaţia Federaţiilor Româneşti din Italia).
Manifestarea s-a desfăşurat sub semnul Cenenarului Marii Uniri şi a debutat la Târgovişte, cu Conferinţa „Justiţia privată în contextul Marii Uniri”, care pe lângă caracterul ştiinţific al temelor abordate a fost, potrivit afirmaţiilor unor participanţi, „o manifestare a românismului”.
În cadrul conferinţei au fost prezentate lucrări de un real interes pentru auditoriu. Din comunicările susţinute desprinzându-se următoarele concluzii: justiţia privată s-a practicat din cele mai vechi timpuri pe spaţiul locuit de români, fiind precursoarea justiţiei statale; reglementarea justiţiei private (a arbitrajului) sa făcut odată cu primul Cod de procedură civilă, însă au existat forme de preregle-mentare încă din 1812; dreptul justiţiabilu-lui de a-şi alege calea prin care să-şi soluţioneze disputele face parte din categoria drepturilor omului; profesiile din domeniul justiţiei private au viitor în România.
Un ultim eveniment a avut loc la Alba lulia, anume ceremonia de primire în profesie a celei de-a X-a promoţii de arbitri a Tribunalului Permanent de Arbitraj lnstituţionalizat – promoţia Centenarului Marii Uniri, organizată în faţa Catedralei Reîntregirii Neamului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CUPA "COSTI HEROLD" -COMPETIŢIE SPORTIVĂ DE TRADIŢIE RELUATĂ DIN ACEST AN ÎN MORENI

După cum bine îşi mintesc împătimiţii sportului morenar, în anul 2012 a avut loc ultima ediţie a competiţiilor sportive dedicate lui Constantin Herold – cel mai mare polisportiv al României, născut şi crescut în oraşul aurului negru. A performat atât ca antrenor, cât şi ca sportiv în fotbal, handbal, tenis […]