Majorarea stimulentului de inserţie, de la 650 lei la 1.500 lei, dacă părintele revine în activitate până la vârsta de 6 luni a copilului sau 1 an în cazul copilului cu handicap

Părinţii aflaţi în concediu pentru creşterea copiilor vor primi un stimulent de inserţie majorat la 1.500 de lei, faţă de 650 de lei cât este în prezent, dacă revin în activitate înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni sau 1 an în cazul copilului cu handicap. Suma este acordată până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.
Decizia a fost luată astăzi de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Prevederile nou adoptate urmăresc în principal stimularea revenirii în activitate a părinţilor aflaţi în concediul pentru creşterea copiilor şi asigurarea unor venituri suplimentare pentru plata unei părţi din serviciile pentru îngrijirea copilului pe perioada cât părinţii sunt la serviciu.
Actul normativ mai prevede menţinerea la nivelul de 650 lei a stimulentului de inserţie acordat pentru:

 • persoanele care realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni (1 an în cazul copilului cu handicap) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi);
 • persoanele care realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani (4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi).
  În acelaşi timp, se introduce stimulentul de inserţie de 650 lei pentru persoanele care se întorc la activitatea profesională în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.
  Documentul mai propune acordarea stimulentului de inserţie părintelui care are în întreţinere copii cu vârsta cuprinsă între 2 (3) şi 3 (4) ani în cazul în care, după încetarea unui raport de muncă sau de serviciu, se reangajează, precum şi în situaţia în care acesta beneficiază de concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv concediile pentru recuperarea capacităţii de muncă, concediile de îngrijire a copilului bolnav, mai puţin concediile de maternitate.
  Sunt clarificate, de asemenea, unele dispoziţii privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cazul persoanelor care, după stabilirea dreptului, îşi stabilesc reşedinţa în altă ţară şi sunt reglementate situaţiile în care se constată o abatere gravă sau abateri disciplinare repetate în legătură cu munca în perioada acordării stimulentului de inserţie, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 (4) ani, perioadă în care, în prezent, se interzice angajatorului încetarea raportului de muncă sau de serviciu.
 • Se estimează că un procent de 20% din cele 178.727 de persoane care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copiilor vor opta pentru întoarcerea la activitatea profesională şi obţinerea stimulentului de inserţie înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani, astfel că numărul beneficiarilor de stimulent de inserţie va creşte la 105.687 persoane, faţă de 85.673 câte sunt în prezent.
 • Sumele pentru acordarea indemnizaţiei vor scădea de la 4.800 milioane de lei la 4.118 milioane de lei, în timp ce sumele pentru stimulentul de inserţie vor creşte de la 670 milioane de lei la aproximativ 1.173 milioane de lei.
 • Astfel, aplicarea prevederilor noului act normativ poate duce la scăderea cheltuielilor de asistenţă socială cu aproximativ 100 milioane de lei pentru o perioadă de 12 luni. Pentru anul 2021, ţinând cont de perioada rămasă până la sfârşitul acestuia, se estimează o scădere a cheltuielilor de aproximativ 58 milioane
 • lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Asistenţa religioasă şi vizita familiei, permise pentru pacienţii COVID-19 în stare gravă

Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar şi accesul în spitale a clericilor şi aparţinătorilor.Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în […]