Mai mulţi bani pentru programul „Masa caldă în şcoli”

A fost aprobată Ordonanţa de urgenţă privind continuarea programului naţional „Masa caldă în şcoli”, destinat preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniver-sitar de stat.
Bugetul alocat programului a crescut de la 30,7 milioane de lei la aproape 46,7 milioane de lei, ceea ce a permis majorarea valorii pachetului alimentar cu aproximativ 40%: de la 7 lei, atât cât prevedeau normele anterioare, la 10 lei/zi/beneficiar.
Ca element de noutate, în vederea evitării organizării a două proceduri de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde de către compartimentele de specialitate din cadrul primăriilor, noua ordonanţă de urgenţă prevede trecerea de la an şcolar la an calendaristic, aspect ce contribuie la asigurarea continuităţii programului-pilot.
De asemenea, pentru evaluarea corespunzătoare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, s-a decis implementarea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp, fiind necesară continuarea pilotării pentru cel puţin un ciclu de învăţământ.
În urma pilotării programului în anii precedenţi, s-au constatat o serie de efecte pozitive asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi, dintre care amintim: scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului şi a întârzierilor la prima oră, formarea deprinderii la copii a unei alimentaţii sănătoase, consolidarea relaţiei familie-şcoală prin implicarea părinţilor în educarea copiilor în privinţa unei alimentaţii sănătoase şi reducerea migraţiei elevilor din unităţile de învăţământ din mediul rural către unităţile de învăţământ din mediul urban.
Implementarea Programului-suport constituie una dintre măsurile de prevenire şi, totodată, de intervenţie cu influenţă asupra părăsirii timpurii a şcolii în România, măsură prevăzută şi în Programul de Guvernare 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ziua Veteranilor la Centrul de Recuperare şi Refacere pentru Veteranii din teatrele de operaţii de la Mănăstirea Dealu, unde a participat ministrul Apărării, Mihai Fifor

11 noiembrie – Ziua Veteranilor a fost marcată cum se cuvine şi în judeţul Dâmboviţa. Cu prilejul Zilei Veteranilor, ministrul Apărării, Mihai Fifor a venit duminică, 11 noiembrie în judeţul Dâmboviţa, la viitorul Centru de Recuperare şi Refacere pentru Veteranii din teatrele de operaţii, aflat în apropiere de Târgovişte, în […]