„LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL”

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, organizează în luna iulie 2018 campania dein-formare-educare-comunicare cu titlul: „LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂ RII DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL”. Sloganul campaniei este: „Alcoolul nu este o rezolvare!”. Scopul campaniei este Informarea populaţiei vulnerabile cu privire la efectele consumului dăunător de alcool. Mesajul cheie al campaniei este: „Tinerii care se confruntă cu lipsuri materiale, boli, probleme familiale, carenţe în educaţie, lipsa locuinţei sau discriminare pot fi predispuşi să consume alcool în cantităţi mari şi de la vârste mai timpurii, iar consecinţele alcoolului asupra sănătăţii şi vieţii pot fi mai severe decât la semenii lor. Deşi aproape jumătate din tineri declară că băutura îi ajută să uite de probleme, „Alcoolul nu este o rezolvare!”. Campania se adresează tinerilor din grupurile vulnerabile: copii în situaţie de risc ridicat (sărăcie, dezagregare familială, delicvenţă juvenilă, copii aflaţi în sistemul de protecţie de stat, copiii străzii), tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie de stat, tineri cu dizabilităţi fizice sau mentale, dependenţi de droguri, etnie romă, şomeri, tineri cu venituri reduse, fără adăpost, nivel scăzut de educaţie, comunităţi rurale la risc. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură pentru populaţia generală. În rândul adolescenţilor şi tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 24 de ani, alcoolul este principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 7% din anii de viaţă trăiţi cu incapacitate sau pierduţi prin deces prematur. În rândul tinerilor, unul din zece decese la femei şi unul din patru decese la bărbaţi este legat de alcool. Aproximativ 80% din adolescenţii români în vârstă de 16 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă o băutură alcoolică şi aproape o treime au trecut prin mai multe episoade de ebrietate. Vârsta medie la care tinerii încep să bea este 14 ani, numărul băieţilor care încep să consume alcool dublându-se pe parcursul anilor de liceu. Adolescenţii şi tinerii în vârstă de până la 25 ani reprezintă o populaţie în mod particular la risc, datorită percepţiei inadecvate asupra riscurilor. În general, tinerii sunt expuşi consecinţelor de scurtă durată ale alcoolului, cum sunt starea de ebrietate, agresiunile fizice, decesele accidentale sau problemele cu poliţia. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relaţia sa cu alcoolismul cronic, cu abstinenţa de scurtă durată şi cu prezenţa unor consecinţe severe asupra stării de sănătate şi vieţii sociale.
Cea mai înaltă vulnerabilitate faţă de efectele alcoolului o au adolescenţii care încep să bea înainte de a împlini 15 ani, aceştia având un risc între patru şi şapte ori mai mare de a deveni mari băutori faţă de cei care încep să bea mai târziu. Aproximativ 15% din aceştia vor întruni criteriile pentru dependenţă de alcool până la sfârşitul adolescenţei.
Deşi adolescenţii români se situează în categoria băutorilor moderaţi, studiile internaţionale atenţionează asupra faptului că „elevii români sunt tentaţi să ofere răspunsurile pe care le consideră dezirabile social, ceea ce înseamnă că nivelul consumului de alcool este probabil mai mare decât cel raportat”.
În cazul tinerilor expuşi unor factori de vulnerabilitate, riscurile asociate consumului sunt cu mult mai mari decât în rândul populaţiei avantajate. Modelul de consum şi, uneori, tipul de alcool consumat, consumul de alcool al părinţilor şi statutul socio-economic dezavantajat amplifică acest decalaj. Activităţile planificate de Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, în colaborare cu partenerii săi, Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa constau în intervenţii de informare-educare-comunicare, distribuire de materiale informative, activităţi sportive etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Proiect de două milioane de euro pentru modernizarea Pieţei Tricolorului

Consilierii locali municipali au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea notei conceptuale şi a temei de proiectare pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare şi modernizare Piaţa Revoluţiei”. Reamenajarea şi dotarea suprafeţei de 1020 metri pătraţi va include montarea de paviment nou, mobilier urban, reţea de iluminat, urmând să fie realizate şi […]