Ziarul Dâmboviţa –Ziarul Dâmboviţa –
  • Actualitate
  • ANUNŢURI
  • Administrație
  • Social
  • Politică
  • Cultură
  • Sport

ANUNŢ  DE  VÂNZARE

ANUNŢURI 03/02/2023

U.M. 0705 TÂRGOVIȘTE, cu sediul în bulevardul Regele Carol I nr. 49, organizează în condiţiile…

Toleranță zero, polițiștii fac razii în tot județul 

03/02/2023

La testarea cu Drugtest, rezultatul a fost pozitiv, și nu la o substanță, ci la trei

03/02/2023

Fără permis, au plecat la plimbare pe drumurile din Dâmbovița 

03/02/2023
Facebook Twitter Instagram
ISSN 2971–9704 ISSN-L 2971–9704
Facebook Twitter Instagram
Ziarul Dâmboviţa –Ziarul Dâmboviţa –
05/02/2023
e-paper
  • Actualitate
  • ANUNŢURI
  • Administrație
  • Social
  • Politică
  • Cultură
  • Sport
Ziarul Dâmboviţa –Ziarul Dâmboviţa –
e-paper
Home»Cultură»Lumea, condusă de bolnavi (67)
Cultură

Lumea, condusă de bolnavi (67)

Ziarul DambovitaBy Ziarul Dambovita12/05/2022Niciun comentariu
Share
Facebook Twitter Email

ierre Accoce
și dr. Pierre Rentchnick
Spre deosebire de Germania, Portugalia și Spania, cât au trăit Salazar și Franco, nu au știut ce este un lgăr de exterminare. Cei doi doar s-au mulțumit, în prima perioadă a dictaturii lor, să-i facă dispăruți fără urme pe cei ce deveneau prea incomozi. Apoi, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, când numărul celor ce se opunea devenise cam mare, au recurs și la tortură. Cu timpul, tortura a devenit o banalitate. Era folosită, eficiant, în Madrid și în toate provinciile spaniole. în Portugalia, tortura era folosită doar în Lisabona, în subsolurile Palatului de Justiție, într-o aripă a închisorii Caxias și la cartierul general al P.I.D.E., poliția secretă politică.
Franco și Salazar aveau același mod de viață deoarece amândoi nu aveau încredere în nimeni, suspectând pe oricine că poate pune la cale un atentat, și au dat dovadă de o putere de a crede în Dumnezeu, foarte rigidă ce te ducea cu gândul la Evul Mediu. Cât au trăit, cei doi au preferat să se învăluie în mister, gărzile lor creând un cordon de vid securitar în jurul reședințelor în care locuiau. Franco stătea în palatul Prado, în apropiere de Madrid, Salazar, la palatul Esto-ril care, de pe o înălțime, domina Lisabona. Au călătorit foarte puțin. Cei doi nu s-au întâlnit decât de șapte ori. La amândoi le era teamă că, dacă fac călătorii prea lungi, cineva, în lipsa lor, s-ar putea să le ia locul. Omnipotenți, Franco și Salazar erau conștienți că, pentru a rămâne la putere, poporul trebuia permanent să le simtă răsuflarea în ceafă.
Desigur, erau și deosebiri de comportament între cei doi, dar minore. Salazar purta numai costume negre, pretinsea co toată lumea, chiar și rudele, când i se adresau, să-i spună “Domnule Ministru”. Nu admitea o altă formulă de adresare. în schimb lui Franco, ce avea titlul de “Generalissim”, îi plăcea să poarte numai uniforme cu galoane mari, împodobite cu tot felul de decorații. Dar lui Franco îi plăcea în mod special să poarte uniforma de amiral, chiar dacă nu-și realizase visul de a face școala de marină. în ceea ce privește colaboratorii, Franco le cerea să-i raporteze doar oral ceea ce au făcut sau urmau să facă. Lui Franco nu-i plăcea să citească, să scrie sau să studieze rapoarte. De fapt, nu-i plăcea să lucreze prea mult la birou. Dosarele, ce stăteau grămadă pe biroul său, erau doar pentru a impresiona, dar niciodată nu le-a deschis sau cel puțin nu le-a frunzărit. în schimb, Salazar refuza orice contact uman. Le cerea colaboratorilor notițe, însemnări, analize scrise. Prefera să se înconjuare de maldăre de hârti, pe care le citea cu atenție. Cititul hârtiilor îi crea o stare de calm. îi plăcea să stea cât mai departe de oameni și să mediteze, în sindurătate, la ceea ce avea de făcut.
Efectele politicilor interne și externe ale lui Franco și Salazar se vor vedea mai târziu. Mai precis, în 1960. In acel an, cei doi dictatori au anulat o mare parte din restricțiile ce afectaseră grav turismul și nu numai. Imediat, puhoaie de turiști au trecut Pyreneii, în căutare de peisaje însorite pe plajele pustii cu nisip fin ce mărgineau Atlanticul și Mediterana. Contactul cu realitățile hispanice și lusitane a făcut să le cadă fața. Obișnuiți cu șoselele și autostrăzile din restul Europei occidentale, turiștii, pentru a ajunge pe plajele mult dorite, trebuia să meargă pe drumuri pline de gropi și hârtoape, iar dacă rămâneau în pană, trebuiau să se roage să treacă vreo căruță sau un țăran călare pe un măgar pentru a găsi vreun mijloc care să le tracteze mașina până la cel mai apropiat service. De menționat că service-urile erau inexistente în mediul rural, ele găsindu-se doar în orașele de provincie mai răsărite. Pe scurt, turiștii descopereau, în plin secol al XX-lea, o Spanie și o Portugalie ce mai trăiau încă în Evul Mediu. Deci, după anularea interdicțiilor draconice ce vizau străinii și liberalizarea turismului, restul Europei de Vest a descoperit uimită două națiuni ce se aflau, din punct de vedere al dezvoltării tehnologice, cu foarte mult în urma Statelor dezvoltate. Tot ce putea oferi, la export, Spania și Portugalia era vinul și forța de muncă. De altfel, după 1960, valuri masive de muncitori spanioli și portughezi au invadat Occidentul. Pentru a câștiga un ban, care oricum, la schimbul valutar, depășea în putere de cumpărare moneda națională a ibericilor și lusitanilor, noua forță de muncă, destul de ieftină, accepta toate muncile pe care francezii, germanii sau elvețienii le considerau umilitoare. De asemenea, după 1960, a crescut numărul prostituatelor venite din peninsula iberică. Adevărul este că orice muncă era bună pentru a strânge un ban și a reveni acasă puțin mai bogat.
Dar, coencidență sau nu, tot din 1960, o serie de boli au început să-i afecteze și pe Salazar, respectiv Franco, ceea ce explică, pe de altă parte și starea gravă de subnutriție ce lovise Spania și Portugalia în perioada dictaturii celor doi. Primul care a început să dea semne că nu mai stă bine cu sănătatea, a fost Franco.
Sănătateta de fier a lui Franco a fost lăudată cu surle și cu trâmbițe de cei din anturajul său. “De când a pus mâna pe putere, spuneau ei, în 1975, nu a stat decât de șase ori la pat. Două stări de gripă și o intoxicație alimentară, înainte de 1960, apoi un abces dentar oarecum serios, o inflamație intestinală, în 1973. în 1974, doar o feblită la piciorul drept”.
Tradus din franceză de Mircea COTÂRȚĂ, pentru cunoașterea adevărului istoric de care se feresc toți cei aflați la putere. în altă ordine de idei, indirect se va înțelege cum soarta nefericită a României, după 23 august 1944, a depins de starea de sănătatea a celor ce au negociat împărțirea Europei, după înfrângerea Germaniei. Și este unul dintre aspecte, deoarece Pierre Accoce și dr. Pierre Rentchnick relatează amănunte și despre starea de sănătate a altor conducători de State, ceea ce influențat evoluția politică din zonele unde aceștia au putut să-și exercite discreționar puterea. De asemenea, Mircea Cotârță se ocupă cu tehnoredactarea cotidianului „Dâmbovița”, din ziua a 25-a a celei de a opta luni a anului 2013. De asemenea, din respect pentru adevărul istoric, din 2009, luna august, Elena Toma procesează texte, le corectează, acolo unde este nevoie și, tot la nevoie, tehnoredactează.

Share. Facebook Twitter Email
Previous ArticleGLORIA BUCȘANI MERGE MAI DEPARTE ÎN CUPA SATELOR
Next Article Guvernul oferă soluții pentru a asigura standardele europene de protecție socială cetățenilor români care lucrează în Italia
Ziarul Dambovita

Citește mai mult

Lumea, condusă de bolnavi (121)

03/02/2023

Lumea, condusă de bolnavi (120)

02/02/2023

Polen Nesfârșitele zile

25/01/2023

Lumea, condusă de bolnavi (119)

09/01/2023

Lumea, condusă de bolnavi (118)

03/01/2023

Lumea, condusă de bolnavi (117)

28/12/2022

Polen Punctul de fugă

20/12/2022

Polen Corabia

14/12/2022

Lumea, condusă de bolnavi (116)

13/12/2022

Polen Împotrivirea

05/12/2022

Polen Țesătura lumii

22/11/2022

Polen Atingerea lumii

15/11/2022

Leave A Reply Cancel Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

februarie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« ian.    
Nu rata

La testarea cu Drugtest, rezultatul a fost pozitiv, și nu la o substanță, ci la trei

Social 03/02/2023

Un echipaj de poliție observă un șofer care nu are răbdare în trafic.Polițiștii încearcă să…

Fără permis, au plecat la plimbare pe drumurile din Dâmbovița 

03/02/2023

Depistați pe un alt fond cinegetic decât cel pentru care erau autorizați să vâneze

03/02/2023

Tradiţia consemnează faptul că 2 februarie  este ziua când se întâmpină iarna cu primăvara 

03/02/2023

CJ Dâmbovița a pregătit un concert pentru 14 februarie 

03/02/2023

4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului 

03/02/2023

Dacă mergeți în zona montană înaltă a județului Dâmboviţa, fiți echipați de iarnă 

03/02/2023
RSS Partener TV
  • Ninge abundent în zona înaltă a DN7C. VIDEO
  • 80 de persoane printre care și copii au fost salvate de jandarmii montani. VIDEO
  • BĂTRÂNA, un sat  uitat de lume, dar NU și de SALVATORI 
  • S-A DAT ALERTA în această seară, la ora 20:00 în  județele  DB, AB, AG, BV, CS, CV, GJ, HD, PH, SB şi VL
  • Tragedie, vântul puternic a rupt un copac și l-a prăbușit peste o mașină care trecea prin zonă, un copil și-a pierdut viața 
Contact
Contact

Ziarul Dâmbovița

Email : ....
Contact: .....

ARTICOLE RECENTE

Cele mai frumoase tablouri abstracte pentru living. O listă cu cele mai frumoase tablouri abstracte din lume.

04/02/2023

ANUNŢ  DE  VÂNZARE

03/02/2023

Toleranță zero, polițiștii fac razii în tot județul 

03/02/2023
COMENTARII
  • Dragnea Cornel la Târgoviște: Scutiri de la plata majorărilor de întârziere pentru contribuabilii care achită integral taxele și impozitele locale
  • Vlad la CHINDIA NU CÂȘTIGĂ ÎN CUPA ROMÂNIEI
  • bianca la Cele mai mari cazinouri din lume
  • Pădurea Parașutiștilor la Va avea loc   o nouă acțiune de plantare în  Pădurea Parașutiștilor 
Facebook Twitter Instagram Pinterest
  • Actualitate
  • ANUNŢURI
  • Administrație
  • Social
  • Politică
  • Cultură
  • Sport
© 2023 Ziarul Dâmbovița ziardambovita.ro.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.