Legea RCA a intrat în vigoare

Începând de ieri, 12 iulie 2017, asigurările auto obligatorii vor fi reglementate din nou prin lege, după ce parlamentarii au decis o altă schimbare a cadrului legal al asigurărilor RCA, reglementate până acum prin Ordonanţă.
Principalele modificări identificate de specialiştii AvocatNet.ro, ce se vor aplica de acum asigurărilor auto obligatorii:
1. Apare asiguratul cu risc ridicat
Spre deosebire de legislaţia aplicabilă până acum, se va introduce ideea de asigurat cu risc ridicat. Persoanele încadrate la această categorie se vor putea adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obţină o ofertă de asigurare, iar această entitate le va face o ofertă şi le va aloca unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare.
2. La suspendarea contractului RCA vei rămâne fără plăcuţele de înmatriculare
Suspendarea la cerere a contractului de asigurare RCA va fi în continuare o posibilitate atunci când este vorba de suspendarea dreptului de circulaţie al vehiculului sau de imobilizarea acestuia. Totuşi, proprietarii vor trebui să depună plăcuţele cu numărul de înmatriculare la autoritatea emitentă, deşi acum nu există o asemenea obligaţie.
3. Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire
Referitor la soluţionarea cererilor de despăgubire, Legea nr. 132/2017 va veni cu o schimbare semnificativă faţă de regulile actuale. Concret, asigurătorii RCA vor trebui să dea un răspuns ferm în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate de asiguraţi. În prezent, OUG nr. 54/2016 este un pic mai permi-sivă, fiind stabilit că soluţionarea se face în 30 de zile de la data înaintării cererii, dar nu mai târziu de trei luni de la data avizării daunei.
4. Asigurătorii RCA te vor anunţa că expiră contractul
O altă noutate în raport cu cadrul legal actual este introducerea obligaţiei asigurătorilor RCA de a-şi informa asiguraţii atunci când contractele sunt pe cale să expire. Mai precis, proiectul de lege dispune că „asigurătorii RCA şi intermediarii de asigurări RCA au obligaţia să informeze asiguraţii/contractanţii cu privire la încetarea contractului RCA şi la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA”.
5. Asigurările false şi piesele contrafăcute, motive de pedepsire penală Documentul care urmează să se aplice de luna viitoare mai prevede şi stabilirea unor infracţiuni nereglementate actualmente de OUG nr. 54/2016. Astfel, este vorba de emiterea şi comercializarea de contracte RCA false sau falsificate şi de folosirea de piese contrafăcute de către service-urile auto, fapte pentru care se vor putea aplica pedepse penale.
6. Compensarea directă va deveni decontare directă
Compensarea directă, ce este prevăzută acum de Ordonanţa RCA, va fi redenumită decontare directă. Decontarea directă va reprezenta un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ce va fi ofertat obligatoriu de către asigurătorii RCA, dar a cărui achiziţie va fi opţională pentru asiguraţi. În momentul de faţă, compensarea directă este doar un mecanism facultativ de gestionare a daunelor.
7. Tariful de referinţă nu va fi calculat de ASF
Legea RCA va schimba regula conform căreia tarifele de referinţă ale asigurărilor auto obligatorii sunt calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Concret, tarifele de referinţă vor fi calculate semestrial de o societate cu expertiză contractată de Autoritate şi vor fi publicate de aceasta din urmă. (M.C.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

DÂMBOVIŢEANUL VLAD, LA PRIMUL ANTRENAMENT SUB COMANDA LUI DICĂ

FCSB a efectuat primul antrenament la Bucureşti după ce la sfârşitul săptămânii trecute a venit din cantonamentul din Olanda. La antrenamentul de la baza din Berceni a participat şi portarul Andrei Vlad venit în urmă cu câteva zile de la CSU Craiova. Şi pentru Budescu, Teixeira şi Morais a fost […]