Legea pensiilor se va modifica din nou: o categorie de pensionari va beneficia de majorări

Ş.E.

pensionariAnumite persoane care au muncit în grupele I şi II de muncă, precum şi în condiţii deosebite sau speciale, vor beneficia de o majorare a pensiei, potrivit unui act normativ adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele României. Aceasta va fi a doua modificare din 2015 a Legii pensiilor.
Persoanele care au lucrat în condiţii mai grele de muncă şi s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 vor beneficia, de anul viitor, de o majorare a pensiilor, se arata într-un act normativ promulgat prin decret prezidenţial. Documentul mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Concret, Legea nr. 192/2015 vizează persoanele care au lucrat în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, înainte de 1 ianuarie 2011 (data la care a intrat în vigoare noua Lege a pensiilor).
„Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a Il-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condişii speciale, potrivit legii, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade (…)”, scrie în actul normativ adoptat în iunie de parlamentari.
Aceste categorii de persoane vor beneficia de o creştere a punctajelor anuale realizate după cum urmează:
– 50% pentru perioadele în care au lucrat în grupa I de muncă sau în condiţii speciale;
– 25% pentru perioadele în care au lucrat în grupa a II-a de muncă sau în condiţii deosebite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Locuri de muncă pentru dâmboviţeni în spaţiul economic european

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa informează persoanele interesate să lucreze în afara ţării, că în acest moment, prin reţeaua Eures, sunt disponibile 415 de locuri de muncă, în ţări precum: Germania, Norvegia, Belgia, Suedia, Marea Britanie, Elveţia, Spania şi Republica Cehă. Astfel, Germania dispune de 147 locuri […]