Un eveniment de ținută a avut loc în sala de festivități a Colegiului Național „Nicolae Titulescu”. A fost un adevărat regal pentru iubitorii de istorie- elevi, profesori și alți invitați, care au participat în număr mare la conferința intitulată „Lecțiile lui Nicolae Titulescu”, susținută de prof. univ. dr. Adrian Năstase, fost prim-ministru și ministru de Externe al României.
N-au lipsit de la întâlnirea cu președintele Fundației Europene Titulescu Constantin Ana, primarul Orașului Pucioasa, prefectul Claudia Gilia, senatorul Titus Corlățean, fost ministru de Externe și colaborator apropiat al lui Adrian Năstase, deputații Carmen Holban, Marian Țachianu și Radu Popa.
Dincolo de scopul atins al acțiunii, acela de a face cunoscută opera politico-diplomatică a patronului spiritual al Colegiului, de a readuce în actualitate memoria marelui om politic şi diplomat român Nicolae Titulescu, remarcabilă au fost prestanța și abilitatea vorbitorilor de a stârni interesul auditoriului și deschiderea cu care Adrian Năstase și Titus Corlățean au răspuns întrebărilor.
Complementar prelegerii, Fundaţia Europeană Titulescu a făcut o donaţie constând în mai multe volume despre opera politico-diplomatică a lui Titulescu, editate de fundaţie de-a lungul celor 32 de ani de existenţă. A fost oferită și o serie de copii după documente importante privind educarea şi formarea lui Nicolae Titulescu, care nu se afla în biblioteca Colegiului: certificat naştere, certificat de absolvire a a clasei a-IV-a a Institutului băieţi J.Javet, cu media generală 9,84, lista premianţilor liceului Carol I pentru anul 1899-1900.
Adrian Năstase, președintele Fundației Europene Titulescu:
„Nu știu dacă am ales întâmplător ziua de astăzi pentru această conferință dar trebuie să subliniez de la început faptul că Titulescu, despre care s-a spus că a fost înmormântat la Biserica din Scheii Brașovului, s-a născut în 4 martie 1882 și a murit tot într-o lună de martie, în 17 martie, 1948. Deci este un moment special și din acest punct de vedere. Așa cum este special faptul că acest Colegiu poartă numele lui Nicolae Titulescu. Eu am fost extrem de uimit când am aflat cum s-a întâmplat acest lucru! Am bănuit că, la un moment dat, prin anii ’60-’70”, când Titulescu era redescoperit, s-a dat acest nume liceului de aici sau mai târziu, după 1990. Am fost foarte surprins să aflu că numele a fost dat în 1935, când Titulescu era încă ministru de Externe și notabilitățile din urbe au mers la București, acasă la Titulescu, și i-au cerut acordul pentru ca școala de aici să-i poarte numele. Titulescu și-a dat acordul, a ajutat școala încă o vreme, până la ieșirea lui din guvern. (…) M-am gândit că ar fi util și interesant să aveți aici câteva din documentele care sunt până la urmă esențiale pentru viața lui. De la certificatul de naștere, diplome și așa mai departe. Le-am scanat și le-am adus pentru a vi le oferi, așa cum am adus unele documente de arhivă, pe care le puteți admira astăzi.(…)
Gândindu-mă la lecțiile profesorului de drept internațional Nicolae Titulescu, la ceea ce a învățat el dar mai ales la ceea ce i-a învățat pe diplomații mai tineri, pe studenți, sunt enorm de multe lucruri pe care le putem descoperi în ceea ce a scris sau ceea ce au scris alții despre el.”
În continuare, extraordinara lecție predată la Pucioasa de profesorul universitar Adrian Năstase a adus în atenția elevilor lucrări despre și lucrările marelui diplomat, în mod special volumul „Politica Externă a României”, despre care a afirmat că este „cel mai bun ghid pentru cei care vor să învețe despre diplomația și politica interbelică. O lucrare pe care Nicolae Titulescu a scris-o în 1937, după decepția izgonirii din guvern,” care n-a fost publicată atunci, Titulescu fiind amenințat că-i va fi retrasă cetățenia română. Manuscrisul a rămas în familie, fiind cumpărat ulterior de Ministerul de Externe iar volumul a văzut lumina tiparului abia după 1990.
„Faptul că Titulescu este contemporanul nostru din punctul de vedere al ideilor, concepțiilor și abordărilor, ne duce la concluzia că putem să abordăm în lucrările sale, în telegramele și documentele sale, idei, sugestii pentru ceea ce ar trebui punctat să facem astăzi”- a concluzionat președintele Adrian Năstase.
Prelegerea a fost urmată de sesiunea de întrebări, fiind lăudabil interesul pe care conferința l-a stârnit în rândul elevilor prezenți. Copii frumoși, bine pregătiți, mulți și conștienți de misiunea deloc ușoară de a reprezenta o instituție de învățământ emblematică, ce poartă un așa nume ilustru!