La Târgovişte are loc Noaptea Albă a Expoziţiei Aurul şi Argintul antic al României

0 0

Ajunşi foarte aproape de finalul perioadei în care o parte dintre comorile României au fost expuse la Târgovişte, ne referim evident la expoziţia Aurul şi argintul antic al României, de comun acord cu Muzeul Naţional de Istorie al României, le propunem târgoviştenilor şi nu numai, un final de săptămână cultural. Ba, mai mult, sâmbătă, 24 februarie 2018, oferim o Noapte Albă a Expoziţiei Aurul şi Argintul antic al României. Programul de funcţionare al muzeului se va prelungi cu 5 ore, până la ora 22.00, oferind, astfel, tuturor doritorilor şi iubitorilor de istorie posibilitatea de a ajunge la muzeu pentru a vedea tezaurele antice ale României. Pentru ca oferta noastră să fie şi mai atractivă, accesul publicului va fi gratuit în intervalul orar 17.00 – 22.00, ultimul acces se va face la ora 21.30. De asemenea, duminică, 25 februarie 2018, ultima zi de vizitare, accesul va fi tot gratuit, programul de funcţionare prelungindu-se până la ora 20.00, ultimul acces se va face la ora 19.30.
Mai bine de o mie de artefacte zămislite în aur şi argint, descoperite pe întreg teritoriul României de azi, făurite de generaţiile care ne-au precedat acum câteva mii de ani, se află la Târgovişte. Este singura ocazie de a le mai vedea împreună, într-o expunere coerentă, concepută special pentru români. Sub deviza „Iubeşte patrimoniul, vino la muzeu!”, aflându-ne şi în anul Centenarului Marii Uniri, dorim să încurajăm cunoaşterea valorilor excepţionale aflate în grija muzeelor din România. De ce nu, chiar şi Dragobetele poate fi sărbătorit şi la muzeu, printre cele mai frumoase şi expresive exponate. Dăruiţi-vă această întâlnire cu istoria, va fi cu siguranţă de neuitat!
Aşadar, sâmbătă, 24 februarie, acces liber între orele 17.00-22.00, iar duminică, 25 februarie 2018, între orele 9.00- 20.00. Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Muzeul Naţional de Istorie a României, au organizat expoziţia „AURUL ŞI ARGINTUL ANTIC AL ROMÂNIEI”. Expoziţia este găzduită de Muzeul de Istorie, str. Calea Domnească, nr.189. Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” este unică prin valoarea şi importanţa istorică a celor peste 1000 de artefacte din metale preţioase. Prin intermediul exponatelor, adevărate capodopere ale orfevrăriei preistorice şi antice din spaţiul românesc, publicul vizitator va avea ocazia de a admira evoluţia prelucrării metalelor preţioase de-a lungul a 6.000 de ani de istorie. Iniţiativa organizării acestei importante expoziţii a aparţinut Muzeului Naţional de Istorie a României, care în anul 2013, cu contribuţia a 32 de muzee din ţară, printre care se numără şi instituţia noastră, a demarat acest extraordinar proiect, cu dorinţa de a face cât mai cunoscute multitudinea de piese din metale preţioase, descoperite de specialişti în ultimele două veacuri. În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate tezaurele de la: Pietroasele – judeţul Buzău (Cloşca cu puii de aur), Grădiştea Muncelului – judeţul Hunedoara (brăţările dacice), Buneşti Avereşti – judeţul Vaslui (diadema), Ostrovul Mare şi Hinova – judeţul Mehedinţi, Cucuteni Băiceni – judeţul Iaşi, Agighidol – judeţul Tulcea, Peretu – judeţul Teleorman, Sâncrăieni – judeţul Harghita, Constanţa (Tomis), Histria, Hârşova -judeţul Constanţa, Apahida, Cluj Someşeni – judeţul Cluj, Cugir, Blaj -judeţul Alba, etc.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Bănuiţi de braconaj cinegetic, cercetaţi de poliţişti

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Ulmi au desfăşurat o acţiune pe raza de competenţă, în vederea prevenirii şi combaterii actelor de braconaj cinegetic. Astfel, poliţiştii au depistat doi tineri, de 24 şi 29 de ani, ambii din Dragomireşti, în timp ce se aflau pe un fond de vânătoare din […]