La Cojasca prinde viață o pădure care va bucura generațiile viitoare

Date:

Direcția Silvică Dâmbovița a continuat activitățile specifice  „Lunii Plantării Arborilor”,  în zona de sud județului Dâmbovița, pe raza comunei Cojasca. A început împădurirea unei suprafețe transferate în proprietatea  Ocolului Silvic Răcari și, potrivit  silvicultorilor, urmează să înființeze o plantație pe 20 de hectare, cu puieți de stejar, frasin și cer produși în Pepiniera Centrală Găești. Este o adevărată provocare , mai ales că vor fi plantați în jur de 6700 de puieți pe fiecare hectar.

Pe șantierul de împădurire au fost ing. Petre Marin, director general, alți reprezentanți ai   Direcției Silvice dar și  subprefectul județului, Adrian Chițescu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Dâmbovița – Vlad Drugă, șeful Ocolului Silvic Răcari, Cătălin Mușat, primarul comunei Cojasca, Marcel Bamboi. Silvicultorilor le-au dat o mână de ajutor  jandarmi și elevi ai Liceului Teoretic „Ion Ghica” Răcari.

Petre Marin, directorul Direcției Silvice Dâmbovița: „Cu ocazia „Lunii Plantării Arborilor”, astăzi desfășurăm o acțiune de împădurire. Așa cum știți, începând de pe data de 15 martie până pe 15 aprilie, are loc luna plantării arborilor. Alături de noi sunt elevi și cadre didactice, jandarmi și reprezentanți ai primăriilor din apropiere. Activitățile Direcției Silvice Dâmbovița se concentrează foarte mult pe acțiunile de regenerare a pădurilor, pentru că acest lucru contează foarte mult și este necesar pentru gospodărirea durabilă a pădurilor din județul Dâmbovița. Această activitate este urmărită și la nivel național, modul de gospodărire al puieților, modul de stabilire a amplasamentelor și, bineînțeles, suprafețele în care desfășurăm astfel de activități de regenerare.

Conform Codului Silvic, avem obligația ca orice suprafață care este liberă să o împădurim în cel mult 2 ani de zile, două sezoane de vegetație. Spun aceste lucruri pentru că se tot vehiculează că se taie și nu se mai împădurește. Nu este adevărat, Direcția Silvică Dâmbovița împădurește fiecare suprafață eliberată.

Anul acesta avem un program de 72 de hectare, dintre care regenerări artificiale 35 hectare și 37 hectare regenerări naturale. Pentru Semestrul I am primit un program de 16 hectare regenerări naturale și 32 hectare regenerări artificiale.”

Cătălin Mușat, șeful Ocolului Silvic Răcari: „Aș dori să precizez că această plantație, care va ajunge la  20 de hectare, va fi împrejmuită cu gard de plasă de sârmă.  Cel târziu în primăvara anului viitor, noi sperăm ca încă din   toamna viitoare, toate cele 20 de hectare să fie  plantate.

Ocolul Silvic Răcari gestionează atât pădure proprietate publică  a statului, undeva la 3.500 de hectare, cât și aproximativ 1000 de hectare păduri particulare preluate pe bază de contracte de prestări servicii silvice. Este un ocol mic, dar este ocolul cel mai dispersat din punct de vedere al localizării suprafețelor de pădure din județul Dâmbovița. Se întinde undeva de la Autostrada A1, până la limită cu DN1, limită cu Prahova. În această primăvară, suntem în plină campanie de împăduriri. Noi, în afară de acest șantier, am mai împădurit în Bolovani. Suntem în plină campanie de executare a controalelor de fond, atât în pădurile proprietate publică a statului, cât și în pădurile private. Nu au fost semnalate până acum niciun fel de pagube în urma acestor controale.”

Adina Prodan, responsabil Împăduriri în cadrul Direcției Silvice Dâmbovița: „Aceste 20 de hectare le împădurim în urma unui studiu pedostațional. Tipul de stațiune este de câmpie forestieră. Tipul de pădure este amestec de stejar, cer și gârniță de productivitate mijlocie. Astfel, toate analizele de sol și de climă duc către crearea unui arboret de stejar valoros. Astfel, s-a adoptat formula de împădurire 50 stejar, 30 cer și 20 frasin. Asta înseamnă că în această zonă, este un mediu prielnic pentru creșterea stejarului. Ca dispoziție a rândurilor, vom merge cu cinci rânduri de stejar, un cer, un rând de frasin, unul de cer, unul de frasin și un alt rând de cer.

Adrian Chițescu, subprefect: „A devenit tradițională participarea Instituției Prefectului la astfel de acțiuni și mă bucur că am fost invitat. Suntem cu toții conștienți că în ultimii ani a survenit un dezechilibru în coabitarea omului cu mediul înconjurător, cu natura. Chiar dacă acțiunile de tipul celei de astăzi sunt executate în virtutea obligațiilor legale și a prevederilor legale, cred că reprezintă o necesitate efectivă, date fiind calamitățile naturale care au devenit din ce în ce mai frecvente. Două aspecte semnificative ale împăduririi de astăzi. Primul…conștientizăm că este nevoie pentru a recrea acest echilibru și pentru a recrea coabitarea omului în mediul înconjurător. Ceea ce mi se pare și mai important, inclusiv din perspectiva civică, este participarea efectivă a tineretului la aceste acțiuni de împădurire. În anii precedenți, de asemenea, reprezentanți ai școlilor erau prezenți, pentru că astfel de acțiuni reprezintă pentru ei nu doar o prezervare a vieții lor în viitor, ci și o lecție civică.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

VALENTIN MIHĂILĂ, SINGURUL DÂMBOVIȚEAN CARE SE AFLĂ ÎN LOTUL PRIMEI REPREZENTATIVE DE FOTBAL A ROMÂNIEI

Naționala pregătită de Mircea Lucescu s-a reunit pentru încă...

SORANA CÎRSTEA SE PREGĂTEȘTE DE REVENIREA ÎN CIRCUITUL WTA

Simona Halep a fost învinsă în turul 2 al...

CSM TÂRGOVIȘTE, VICTORIOASĂ ÎN CAMPIONATUL DE VOLEI, DAR FĂRĂ JUCĂTOARE ÎN ECHIPA ETAPEI

Start cu meciuri spectaculoase în Divizia A1, la feminin....