Conf.univ.dr. Claudia Gilia, președintele Senatului Universității Valahia, a fost onorată să participe la deschiderea Conferinței Internaționale cu tema ,,Sănătatea și securitatea în muncă în era digitalizării”, ce reunește cadre didactice, cercetători, specialiști în domeniul muncii și securității sociale, reprezentanți ai instituțiilor statului în domeniu, precum și reprezentanți de seamă ai organizațiilor sindicale.
Conferința s-a bucurat de participarea specialiștilor din Spania, Mexic, Cuba.
La evenimentul care se desfășoară în perioada 25-26 aprilie 2024 participă și specialiști din diferite centre universitare din țară, precum: București, Iași, Cluj, Pitești, Brașov, Târgoviște și de la Școala doctorală de Sociologie și Științe Juridice a Academiei Române.
” Participanților le-am urat ”Bun venit!” la Târgoviște, un oraș emblematic pentru istoria României, un oraș în care se împletesc armonios istoria, cultura, dar și știința, dezvoltarea tehnologică și cercetarea.
Tema conferinței este una de mare actualitate, căci provocările erei digitale par să își pună amprenta cel mai mult în domeniul muncii.
În Europa și în SUA, dezbaterile despre sănătatea și securitatea în muncă în era digitală se concentrează pe impactul tehnologiei asupra locurilor de muncă și asupra sănătății angajaților. O preocupare majoră este legată de creșterea utilizării tehnologiei în muncă și impactul acesteia asupra sănătății mentale și fizice a angajaților.
Potrivit unor statistici, peste 50% dintre angajați se confruntă cu stresul și oboseala datorate utilizării tehnologiei în muncă, iar numărul cazurilor de burnout este în creștere. De asemenea, apar și preocupări cu privire la securitatea datelor și la protecția informațiilor sensibile ale angajaților în era digitală.
Autoritățile locale și centrale pot ajuta prin implementarea unor reglementări și standarde clare legate de utilizarea tehnologiei în muncă, precum și prin promovarea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea personală. De asemenea, pot oferi programe de formare și consiliere pentru angajați, care să îi ajute să gestioneze mai eficient stresul și oboseala asociate utilizării tehnologiei.
Dar, speranța noastră este că și această inovație va fi în folosul omului.
Îi mulțumesc frumos domnului profesor Dan Țop pentru invitație și îl felicit pentru efortul constant pe care îl face în a organiza evenimente științifice de înaltă ținută academică, dar și pentru abnegația cu care reușeste să reunească sub ”umbrela” academică specialiști din toate colțurile planetei.Mult succes lucrărilor conferinței!” a transmis președintele Senatului Universității Valahia, conf.univ.dr. Claudia Gilia