JUDEŢUL DÂMBOVIŢA ESTE ÎN COD PORTOCALIU DE GER

0 0

Vremea s-a schimbat radical şi în judeţul Dâmboviţa, în ultimele ore. Ninsorile, vântul şi gerul îşi spun cuvântul. Potrivit meteorologilor, Codul portocaliu A intrat în vigoare pe 26 februarie, ora 3.00, şi va dura pâna pe 1 martie, ora 10.00, temperaturile vor fi foarte scazute, atât noaptea, cât şi ziua. În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în aceasta perioada.
Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.
Din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud şi sud-est acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.
În cursul zilei de duminica, 25 februarie, Administraţia Naţionala de Meteorologieva emite mesaje privind evoluţia şi intensitatea acestor fenomene. În aceasta perioada, ISU va recomanda sa respectaţi câteva reguli pentru a va proteja. Sa va adapostiţi în locuinţe sau alte spaţii care asigura protecţia şi evitaţi deplasarile. înainte de plecare, asiguraţi-va ca sistemul de încalzire funcţioneaza eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzator pentru circulaţia în condiţii de iarna (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopata, saculeţ cu nisip etc.). ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autoritaţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţa; mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi cofeina si alcoolul; fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea alba a vârfurilor degetelor, urechilor şi nasului. Daca observaţi astfel de simptome, solicitaţi ajutor medical; fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţa, exprimare neclara, somnolenţa şi epuizare aparenta; economisiţi combustibilul pentru încalzit menţinând temperatura în casa mai redusa decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu caldura în anumite camere; daca un viscol va surprinde în maşina, luaţi urmatoarele masuri: trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agaţaţi o cârpa pe antena radio ori la geam; ramâneţi în autoturism pâna ce forţele de salvare vin sa va salveze. Nu ieşiţi daca nu vedeţi în apropiere o cladire în care aţi putea sa va adapostiţi. Fiţi atenţi; distanţele sunt distorsionate de zapada viscolita. O cladire poate parea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nameţii mari de zapada. porniţi motorul şi sistemul de încalzire aproximativ 10 minute la fiecare ora, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţioneaza, deschideţi uşor o fereastra pentru ventilaţie. Acesta va va proteja împotriva inhalarii monoxidului de carbon. Curaţaţi periodic zapada de pe ţeava de eşapament. mişcaţi-va pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea. nu adormiţi. O persoana trebuie sa fie treaza, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare. beţi lichide pentru evitarea deshidratarii. aveţi grija sa nu consumaţi bateria. Bateria este necesara la menţinerea în funcţiune a luminilor, caldurii şi radioului. porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare sa va observe. daca viscolul a încetat, şi este absolut necesar, parasiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Apă, alimente şi medicamente pentru bătrânii ce locuiesc în zone greu accesibile din comuna Cândeşti

Echipa Primăriei Cândeşti în aceste zile destul de capricioase, cu viscol, ninsoare şi ger năprasnic, va ajunge la 20 de gospodării aflate în zone greu accesibile din localitate, unde locuiesc bătrâni. Edilii vor fi însoţiti de cei de la SVSU Cândeşti, medici de familie şi le vor oferi bătrânilor pâine, […]