ITM şi Inspectoratul Şcolar – parteneriat pentru educarea tinerei generaţii despre importanţa unui mediu de muncă sănătos şi sigur

În scopul deprinderii importanţei cunoaşterii şi respectării normelor de
sănătate în muncă, o iniţiativă tot mai des luată în calcul o reprezintă educaţia timpurie. În condiţiile în care copii încep să înveţe despre sănătate şi securitate în acelaşi timp în care învaţă să scrie şi să citească, aceste informaţii pot deveni o parte firească a modului în care lucrează, se joacă şi trăiesc. Prin integrarea acestor cunoştinţe în curricula lor, cei mici îşi vor dezvolta o atitudine pozitivă faţă de sănătate şi securitate, care îi va însoţi pe tot parcursul vieţii lor profesionale.
Tocmai de aceea, se doreşte ca tematica SSM să fie integrată în diverse materii de studiu, nu să fie predată ca materie separată.
„Învăţarea prin activităţi şi exemple din viaţa reală va contribui la transmiterea eficientă a mesajului către tânăra generaţie, astfel că informaţiile din acest domeniu pot fi predate copiilor ca educaţie cu privire la riscuri şi gestionarea SSM, de exemplu prin implicarea elevilor în identificarea pericolelor, educaţie cu privire la sănătate şi promovarea sănătăţii, de exemplu prin iniţiativele privind „şcolile sănătoase”, promovarea demnităţii şi a respectului pentru toţi, de exemplu prin campanii împotriva comportamentului agresiv, sau preocupare faţă de mediu, de exemplu prin reutilizarea şi reciclarea materialelor.
Acest demers îşi propune ca tinerii să dobândească şi să dezvolte abilităţi în materie de securitate, să îşi asume responsabilităţi, să fie în măsură să solicite ajutor şi să acorde primul ajutor, să promoveze un stil de viaţă sănătos, să înteleagă nevoia existenţei normelor şi să fie informaţi cu privire la pericole, riscuri şi controlul riscurilor.
Conştientizând importanţa pe care o are asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, în orice domeniu de activitate, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa desfăşoară, încă din anul 2017 acţiunea „Valenţe culturale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, ce face parte din Programul cadru al Inspecţiei Muncii”, precizează inspectorul şef al ITM Dâmboviţa, Marius Lixandru.
Activităţile s-au desfăşurat conform metodologiei transmise de Inspecţia Muncii, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa si au avut ca obiective: educarea tinerei generaţii, cu privire la importanţa unui mediu de muncă sănătos şi sigur şi crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea intrării pe piaţa muncii.
Printre acţiunile întreprinse se numără proiectul „Asta vreau eu” care, pe lângă unităţi de învăţământ, a cooptat şi societăţi comerciale (SC CICOM SRL, SC CHIŢULESCU PROD COM SRL, SC LIFAMAG SRL, concursul „Ştiu şi aplic – Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii” dar şi transmiterea şi completarea unor chestionare de opinie de către elevi şi acţiuni de control la unităţile de învăţământ şi dispunerea de măsuri de remediere, acolo unde a fost cazul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

"PORTRETE ÎN TIMP"-Expoziţie de artă semnată de FLOAREA ŢUŢUIANU

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, invită publicul să viziteze, începând cu data de 26 mai 2021, expoziţia de artă„PORTRETE ÎN TIMP” a artistei şi scriitoarei Floarea Ţuţuianu, care a fost deschisă la Muzeul de Istorie din Târgovişte.Floarea Ţuţuianu, reputat artist plastic al ultimilor 40 de […]