ITM Dâmboviţa:Cazuri de muncă nedeclarată depistate la firme de construcţii

Pentru realizarea acţiunilor stabilite în Programul Cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii I.T.M. Dâmboviţa a efectuat în luna decembrie 2020 controale de fond, tematice şi cu caracter preventiv la toate categoriile de angajatori care angajează salariaţi pe bază de contract individual de muncă, atât în domeniul relaţiilor de muncă cât şi în domeniul sanătaţii şi securităţii în muncă.
În contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice naţionale şi judeţene generate de răspândirea coronavirusului SARS CoV 2, I.T.M. Dâmboviţa a intensificat verificările, inspectorii de muncă desfăşurând acţiuni de control atât în timpul zilei cât şi în timpul nopţii, în zilele lucrătoare şi în week-end, urmărindu-se în plus fată de tematicile obişnuite de control, conştientizarea angajatorilor cu privire la riscurile de contaminare cu noul coronavirus. Astfel, verificarea efectuării triajului epidemiologic şi a evaluării riscului epidemiologic de către medicul de medicina muncii au constituit o prioritate în acţiunile inspectorilor de muncă.
„În luna decembrie 2020, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniul relaţiilor de muncă si securitate si sănătate in muncă, au fost verificaţi 160 de angajatori, aplicându-se 82 sancţiuni contravenţionale şi amenzi în valoare 151500 lei. În raport cu neconformităţile constatate în timpul controalelor, au fost dispuse 157 de măsuri cu termen de remediere a deficientelor identificate. Totodată, au fost depistate 7 persoane lucrând fără forme legale de angajare. Munca nedeclarată a fost întâlnită în domeniul construcţii şi au fost comunicate de către angajatori către I.T.M. Dâmboviţa un număr de 9 evenimente/accidente la locul de muncă.
Un rol prioritar în cadrul instituţiei l-a avut activitatea de soluţionare a petiţiilor şi reclamaţiilor adresate de salariaţi care au sesizat nereguli în desfăşurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel în luna decembrie 2020 în cadrul I.T.M. Dâmboviţa au fost înregistrate 40 de petiţii şi reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Aspectele sesizate vizau în principal neîntocmirea formelor legale la angajare sau probleme legate de încetarea contractelor individuale, neplată drepturi salariale, nea-cordare concediu odihnă, încălcarea prevederilor legale care reglementează programul de lucru, neeliberarea adeverinţelor de salariat.
Cu aceeaşi prioritate au fost efectuate controale urmare a sesizărilor adresate prin intermediul cutiei poştale amplasate la intrarea în unitate cu scopul ca persoanele implicate direct sau cele care au cunoştinţa de situaţii privind încălcarea prevederilor legale care reglementează legislaţia muncii, să le poată sesiza rapid şi sub protecţia anonimatului”, a precizat inspectorul şef al ITM Dâmboviţa, Marius Lixandru.
La solicitarea persoanelor interesate, I.T.M. Dâmboviţa a eliberat extrase revisal, în acest caz termenul de eliberare fiind de cel mult 24 de ore de la data înregistrării cererii şi adeverinţe de vechime.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CHINDIA, EŞEC ŞI REMIZĂ ÎN AMICALELE CU UNIVERSITATEA CRAIOVA

CS Universitatea Craiova şi Chindia Târgovişte, două dintre echipele care au încheiat turul Ligii 1 pe loc de play-off (2, respectiv 6), au disputat astăzi două meciuri amicale la Buftea.Antrenorii celor două echipe au aruncat în luptă jucători diferiţi în cele două confruntări, disputate în reprize de câte 40 de […]