ITM Dâmbovița- precizări privind concediul de odihnă

Date:

Urmează sezonul concediilor și a minivacanțelor cu ocazia zilelor libere legale prilejuite de Sărbătorile de iarnă și, în contextul întrebărilor primite de la angajați și angajatori, ITM Dâmbovița vine  câteva precizări utile cu privire la concediul de odihnă.

„Concediul de odihnă este un drept al tuturor angajaților și acest drept nu trebuie să le fie limitat de angajator. Potrivit articolului 144 din Codul Muncii (1) Dreptul la concediu de odihna anual plătit este garantat tuturor salariaților

           (2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Durata concediului de odihnă anual trebuie să fie de minimum 20 de zile lucrătoare. Durata poate fi și mai mare, fiind stabilită de comun acord în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile, în funcție de vechimea angajatului în companie sau fiind parte din pachetul de beneficii

Potrivit Codului Muncii, concediul de odihna nu poate fi impus unilateral, ci trebuie efectuat în conformitate cu programarea colectivă sau individuală, adoptată în urma consultării cu sindicatul/reprezentanții salariaților sau cu fiecare angajat în parte. Plecarea angajatului în concediu fără aprobarea prealabilă a unei cereri de CO de către angajator poate fi consideră absență nemotivată”- se precizează într-un comunicat al ITM Dâmbovița. 

Angajatorul are dreptul de a rechema un angajat din concediul de odihna numai în caz de forță majoră sau probleme urgente care necesită prezența salariatului la locul de muncă,

Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihna anual. De asemenea, zilele libere plătite, prilejuite de evenimente familiale deosebite, nu se includ în durata concediului de odihna.

Perioadele de incapacitate temporară de muncă a angajatului, concediul de maternitate/concediul de risc maternal, concediul de îngrijire a copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată, iar angajatorul trebuie să acorde zile de concediu pentru ele, conform alineatului 4, din articolul 145, Codul Muncii.

Concediul de odihna se plătește exact ca o perioadă normală de lucru; pentru fiecare zi de concediu angajatul va  primi media zilnică a drepturilor tale salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul. Zilele de concediu de odihna neefectuate pot fi și trebuie compensate în bani doar în cazul încetării contractului de muncă.

Este bine de știut că angajații au dreptul să-și ia și zile de concediu fără plată pentru rezolvarea unor situaţii personale, conform art. 153 din Codul Muncii. Durata concediului fără plată se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, pentru a evita situațiile în care angajații ar putea profita de acest drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Siguranța cumpărăturilor online

Cu toate acestea, există riscuri asociate acestei modalități de...

Incendiu la o casă din Răzvad

Incendiu de amploare a izbucnit în această dimineață la...

 Minoră prinsă conducând fără permis, sute de sancțiuni aplicate pentru nereguli în trafic

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Moreni au surprins o...

Atacuri de phishing în masă vizează companiile din sectorul financiar-contabil

Un val masiv de atacuri cibernetice, având ca țintă...